NB! hjemmeside for perioden: sommer 2004 til 31. august 2013...
et forsorgshjem på Lolland for vanskeligt stillede mænd - i samarbejde med Kirkens Korshær...
DAGBOG
[2010-2011]       [2004-2009]

2013
  Løst og fast i august...
  Løst og fast i juni...
  Sommerfesten 2013...
  Program, sommerfest 2013...
  Cafe Bodil åbner...
  Blå tur 2013...
  Årsberetning for 2012...
  Cafe Bodil åbner...
  Vedtægter 2012...
  De nye pc'er er klar til brug...
  Stort og småt i april...
  Webmasterens private fotos...
  Oprydning i Sløsserup skov...
  Afskedsbrev fra Thomas...
  Genbrugsbutik og værested...
  Pejsebrænde udsolgt 2013...
  Gaven fra Lions Club...
  Galleri Schlegel er åbnet...
  Skiferie i Sverige...
  Stærekasser...
  Slangerne i Paradiset...
  Fuglefodring...
  Udflugt, Valdemarsegen...
  Pileflet, viderekommende (2)
  Stina Hansen, praktikant...
  Pileflet for viderekommende...
  Nytårshilsen 2013...
2012
  Julehilsen 2012...
  Om det skærpede tilsyn...
  Juleafslutning & Adventsfest...
  Pileflet for viderekommende...
  Roerne tages op...
  Pileflet for begyndere...
  Den gode udflytning...
  Gæs og ænder til salg...
  Hjemløsedagen 2012...
  Indvielse af Galleriet...
  Tur på Sjælland...
  Nyt tag på galleriet...
  Stine, ny volontør...
  Høstfest 2012...
  Løst og fast, august...
  Pindsvin og Dræbersnegle...
  Fernisering, Galleri-Schlegel...
  Løst og fast...
  Ud i det blå 2012...
  Referat, sommerfest...
  Sommerfest 2012...
  Årsberetningen for 2011...
  Forår på Hjemmet...
  Sussis afskedsmiddag...
  Pejsebrænde UDSOLGT !...
  Skiferien i Norge...
  Daniel - ny studerende...
  Nye pilefletbilleder...
  Ann - Ny regnskabsfører...
  Gitte Mie Goddaghilsen...
  Løst og fast i januar...
  Madklokken...
  Godt Nytår fra webmasteren...

[2011-2010]       [2009-2004]

-
 "

Løst og fast fra Sønderskovhjemmet i august...

31-08-2013
Niels-Eriks prædikestol?
Fra webmasteren - Det er snart længe siden, at der har været nyt fra Sønderskovhjemmet på hjemmesiden. Det skyldes primært, at jeg har selv haft travlt med andre ting, blandt andet opdræt af et kuld hundehvalpe.

Og så til sagen - med tilhørende, kommenterede slideshow:

Stines kunstværk - Stines imponerende kunstværk i billardstuen er nu helt færdigt og er absolut et besøg værd. Der burde egentlig sættes et opslag op i Galleri Schlegel med en henvisning. Prøv engang at betragte de enkelte varer og du vil opdage at selv teksten er med. Man bliver i helt godt humør når man betragter væggen til kiosken.

Om det har påvirket omsætningen, er jeg ikke klar over; men ville ikke blive overrasket, hvis det var tilfældet.

Niels-Eriks prædikestol - For nogle dage siden kikkede jeg ind i træværkstedet og blev mødt af Chopins klaverkoncert nr. 1 for fuld udblæsning. Det var Niels-Erik, som hørte musik til arbejdet med pilefletningen. Som billedet ovenfor viser, foregik fletning af toppen på blomsterstativet fra en meget flot prædikestol, som han selv havde fremstillet til formålet. Godt tænkt og godt udført. Meget mere elegant end en banal skammel.

Futtoget - I metalværkstedet stod en trailer med en overbygning, som mest af alt lignede stellet til en campingvogn. Ifølge Anker var det nu ikke en campingvogn, men en togvogn til et turisttog til Gedser (vistnok). Der skulle - stadig ifølge Anker - laves to vogne og et lokomotiv til den samlede togstamme.

Hvis det virkelig passer, at Sønderskovhjemmet er ved at gå AnsaldoBreda (dem med IC4 togene) i bedene, bliver det meget spændende at følge processen de kommende måneder.

Lidt om brænde - Der fremstilles stadig pejsebrænde på livet løs for at levere bestillingerne fra foråret. Thorvald har fået firmanavn på sit telt og arbejder indædt på at vedligeholde brændebunkerne, mens Claus og Ulrik forsøger at tømme bunkerne.

Med hensyn til levering i 2014, var det måske en god ide, at bestille sit pejsebrænde nu. Der blev jo udsolgt allerede i begyndelsen af april i år.

Galleri Schlegel - Lotte (Galleri Schlegel) havde beklaget sig til Gerner over manglende læ udenfor galleriet når hus sad udenfor og malede. Det blev klaret meget elegant med et pileflethegn (illustreret med et mindre elegant foto).

Grisestald / Lagerrum - Der en nu en plan for den gamle grisestald. Den bliver indrettet til lagerrum for genbrugsbutikken. Vi laver nyt gulv, en stor dør og lukker af, så møbler kan stå tørt og godt inden de skal sælges.

Grisestalden rengjort og kalket - klar til at fungere som møbellager for genbrugsbutikken.
Efter genbrugsbutikken i Nykøbing er startet er der brug for lagerplads til de mange møbler, der hentes rundt omkring i omegnen.

Så stalden er gjort ren og blev forleden kalket med en sprøjte kalkemaskine.

Der er en billedserie på slideshowet, der viser Mark i rumdragt aktion med sprøjten. Resultatet ses på billedet til venstre.

Egekævlehvilestol - Claus har efter sigende fået en ordre på et antal stole med høj ryg fremstillet af egekævler. Den første (?) ses på slideshowet.

Høst og halm - fra forstanderen (3. september): "Vi afsluttede høsten i tirsdags. Det har været et rigtigt godt år, til trods for meget lidt regn hen over sommeren. Vi har høstet i alt ca. 185 ton korn, og det svarer til ca. 40 fold maltbyg og 50 fold hvede. Det er flot. Desuden blev det en meget let høst med godt vejr i hele perioden, og det betyder lave omkostninger til både høst og afregning.

Vi har også samlet al halmen til det næste år. Som noget nyt i år, har vi presset baller i halv størrelse, det man kalder mini big, og vi håber at det kan spare på halmforbruget i både lavsæson og halvsæson. På den måde udnytter vi ressourcerne bedre.
"

Gæs - Der er i øjeblikket 20 gæs tilbage ifølge Thorvald. Som det ses på billedet trives de fint og bevæger sig over det meste af indhegningen.

Beboer pc'er og ispinde - Jeg kikker en gang imellem til de to nye beboer computere i kælderen, blandt andet for at undersøge, om de stadig er opdaterede med seneste sikkerhedsprogrammer. Jeg kan se om computerne er tændt fra min egen pc og også derfra udføre nødvendige opdateringer.

Vi var lidt i tvivl om der stadig var behov for de to fællescomputere. Det kan jeg se, at der er: Den ene eller begge to er næsten tændt hver dag.

Som det ses på slideshowet, er der stadig beboere, der tror, at deres mor også er flyttet ind. Retfærdigvis skal det dog siges, at der normalt ser ret pænt og ordentligt ud omkring pc'erne.

Flemming Jantzen / Søren W. Rasmussen

 "

Løst og fast fra Sønderskovhjemmet i juni...

22-06-2013
Bænken opstilles i Døllefjælde Musse Naturpark.
Historien om bænken - Først blev bænken fremstillet på Sønderskovhjemmet af tykke egekævler. Sæderne blev lavet ved opskæring (på et savværk) af stammerne og bagefter pudset og poleret så brugerne ikke får splinter i bagdelen. Der blev lavet udskæringer i de lodrette "hjørnekævler" som passede til sædernes tykkelse.

Hjørnekævlerne blev høvlet og pudset, så overfladen var helt glat og årerne  kunne tælles (hvis man ikke har noget bedre at foretage sig). Dernæst blev det hele skilt ad igen, læsset på traileren og kørt til Døllefjælde Musse Naturpark.

Så blev bænken - med noget besvær - opstillet i natur-parken af Mark, Palle og Arne Høgh. Som man kan se af Ankers flotte billedserie, var det ikke helt ligetil, at bakse de tunge hjørnekævler på plads og få dem i lod og vage - og samtidig sørge for at siddebrædderne fik fat i udskæringen på hjørnekævlen. Men det lykkedes til sidst, blandt andet takket være Marks omhyggelig planlægning/nummering af stumperne. Senere vil der blive lavet en bålplads, som vil blive nærmere omtalt senere.

Stines kunstneriske udsmykning af kioskfacaden i billardrummet.
Stines udsmykning af kioskfacaden - Eller: Hvorfor skal alting være så kedeligt? - Som tidligere nævnt er kioskens åbning flyttet fra gangen til billardstuen. Resultatet var, at væggen i billardstuen nu stod som en bar, hvid væg med en åbning til kiosken i midten - og det var ikke særlig dekorativt eller inspirerende.

Det mente Stine, vores volontør, at der kunne gøres noget ved. Jeg så hendes blyantsskitse på den hvide væg og tænkte for mig selv: Det kommer der nok ikke noget ud af.  Men jeg havde ikke gjort mig klart, at Stine ikke er en frøken hvem som helst.

Som man kan se på billedserien, er det blevet til et endog meget flot maleri af samtlige varer, der forhandles i kiosken. Kunstværket er ikke helt færdigt endnu; men det er jeg helt sikker på at det nok skal blive.

Så når du har besøgt Galleri Schlegel (åbent søndage fra kl. 10 til 16) for at se den nye udstilling af Perrine Bouvrot Fog, kan du roligt lægge vejen omkring Sønderskovhjemmets billardstue og nyde Stines maleri.

Så kom gæssene endelig! - 20 stk, som vil få en kort, men hektisk tid på Sønderskovhjemmet, som slutter omkring Mortens aften...
Gæssene er ankommet - Thorvald er vist glad nu? - ligesom os andre for den sags skyld. Gæssene er omsider ankommet. Det blev kun til 20 så vidt jeg kan tælle; men hvis det går som tidligere år, bliver de et vigtigt element i Sønderskovhjemmets dagligdag.

Du kan læse mere om gåseholdet fra sidste og forrige år og se billeder af gæssene og deres "hyrde" Thorvald.

Jeg husker ikke forklaringen på, hvor-for der kun skulle være en flok på 20 gæs i år. Men det var vistnok noget med regler og myndigheder, som jo ikke så sjældent spænder ben for det frie initiativ og folks virkelyst. En gang imellem kunne vores kære myndigheder nu godt slappe lidt af, så folk ikke kvæles helt i reglerne...

Klik på billeder for at besøge Café Bodils midlertidige hjemmeside.
Café Bodil... - Café Bodil fik forleden en enkel hjemmeside, så folk kan finde Caféen og genbrugsbutikken på nettet. Det er jo efterhånden blevet sådan, at er man ikke "på nettet" ja, så er man slet ikke...

Hvordan den endelige hjemmeside kommer til at se ud, diskuteres for tiden. Om den for eksempel skal indeholde alle effekter i genbrugs-butikken, eller blot et skønsomt udvalg af de bedste ting.

Indtil det er afgjort, kan man finde kontaktoplysninger samt åbningstider for café og butik på den midlertidige side.

Brev til Louise Adrian - Det er vigtigt at huske, ikke kun at give lyd fra sig når der er noget man vil brokke sig over. Derfor skrev jeg til Louise forleden efter sommerfesten og fortalte hende, at det var første gang i de efterhånden 9 år, jeg har passet Sønderskovhjemmets hjemmeside, at tilhørerne ved årets sommerfest rejste sig op (de der kunne) og klappede efter koncerten.

Det kaldes "standing ovation" og var fuldt fortjent af mange, meget forskellige grunde. Jeg fik et pænt svar fra hende, hvori hun skrev, at også for hende og fangekoret havde det været en usædvanlig god dag. Så en tak til Flemming, som formentlig var den ansvarlige for invitationen til Louise og koret.

Søren W. Rasmussen

 "

Fra sommerfesten 2013...

9-06-2013
Stående bifald efter koncerten med Louise Adrian og Fangekoret i Vridsløselille Statsfængsel.
Som sædvanlig strålede solen fra en næsten skyfri himmel klokken 13:30 da årets sommer-fest begyndte på Sønderskovhjemmet.

Det myldrede ind med gæster fra nær og fjern og kun Thorvalds kompetente regulering af de mange biler forhindrede totalt trafiksammen-brud.

Det er længe siden, at der har været en så stor tilstrømning til sommerfesten. Uden at kende det nøjagtige tal, vil jeg gætte på, at der var en god del mere end 300 gæster.

Programmet, som du læse nedenfor, ser ved første øjekast nogenlunde ud som det plejer. Det eneste for mig helt ukendte punkt var "fangekoret", som jeg aldrig havde hørt om.
Paparazzifotograf ?

Det viste sig, at blive dagens store overraskelse (i det mindste for undertegnede).

Korlederen Louise Adrian viste sig at være en medrivende og inspirerende leder af koret - samt en meget talentfuld komponist, som styrede både det elektriske piano og ikke mindst det meget professionelle kor, som underholdt publikum med et antal sange.

De fleste af teksterne var skrevet af kormedlemmerne selv med baggrund i deres egen historie. Og illustrerede - sammen med de personlige beretninger undervejs - at det sandelig ikke er alle vore medmennesker, der har fået den bedste start i tilværelsen.

Jeg tror, at ikke så få af Sønderskovhjemmets personale og beboere kunne nikke genkendende til mange af fangernes fortællinger.

Det traditionelle billedgalleri indeholder billeder fra koncerten samt spredte glimt af eftermiddagens øvrige begivenheder - begge dele med mine kommentarer.

Søren W. Rasmussen

 "

Program for sommerfesten 2013...

4-06-2013

TAG TIL SOMMERFEST på Sønderskovhjemmet

Søndag den 9. juni kl. 13.30

Program for dagen:

Kl.13.30 Velkomst

Indledning ved sognepræst Hanne Lundsgaard

Festtale ved Fangekoret og deres leder Louise Adrian

Fangekoret synger

Kaffe med stort kagebord

Tombola, Amerikansk lotteri, og andre boder

Legeplads til børnene

Underholdning med modelflyvere på plænen v. Hangar 4800

16.30 Tak for i dag

Vel mødt alle sammen

Flemming Jantzen, forstander

 "

Café Bodil åbnede for kunder den 3. juni 2013...

4-06-2013
Værested og Genbrugsbutik, Café Bodil i Vendersgade 22 ...
Efter måneders planlægning og hårdt arbejde åbnede Café Bodil den 3. juni 2013.

Solen skinnede fra en overvejende skyfri himmel (som den plejer at gøre ved Sønderskovhjemmets arrangementer) da døren blev åbnet for kunder klokken 11.

Kirsten fortalte, at der var kø udenfor, inden døren blev åbnet.

Da jeg selv ankom klokken halvtolv, var der mange kunder, der inspicerede de udstillede møbler, lamper, malerier og andre ting og sager.

Tingene var stilfuldt opstillet, med flag og blomster - og var af overraskende god kvalitet. Har man brug for et pænt møbel, er det bestemt værd, at besøge genbrugsafdelingen i Café Bodil, der er et meget stort udvalg.

Oven i købet var der gratis kaffe og billige ostemadder. Hvad kan man forlange mere...?

Men kik selv på billeder fra åbningsdagen og/eller besøg Café Bodils hjemmeside: www.cafebodil.dk.

Søren W. Rasmussen

 "

Blå tur til København...

2-06-2013
Blå tur til Folketinget og den blå planet...
En dejlig onsdag i maj kørte bussen afsted fra Sønderskovhjemmet med de fleste af beboerne og personalet, nu var det tid til den årlige blå tur.

Denne gang gik turen meget apropos til ”Den Blå Planet”, det som også kaldes Det Nye Danmarks Akvarium, men inden det var vi en tur forbi Folketinget og på Rio Bravo og spise Stegt Flæsk med persillesovs.

For mange var det første besøg i Folketinget, hvor vi bl.a. fik mulighed for at se vores Grundlov. Rundvisningen stod det lokale Folketingsmedlem Rene Christensen for. Det var en stor oplevelse og spørgelysten til Rene Christensen var meget stor og ind imellem stødte vi da også ind i de kendte politikere, som vi mest oplever fra tv og aviser.

Efter vi havde set Folketinget gik turen til Rio Bravo, der måske mest er kendt for det såkaldte ”Helge Dohrmann”-forlig. Her blev indtaget store fade med stegt flæsk og persillesovs, hvilket var en stor succes og fadene var fyldte til bristepunktet.

Således godt mætte, blev vi afhentet af vores bus og kørt ud på Amager, tæt ved lufthavnen, hvor vi var inde og se Københavns nye store attraktion "Den Blå Planet".

En dejlig fantastisk oplevelse, at se kæmpe akvarier, hvor fiskene svømmede rundt, på en måde, så man havde fornemmelse af, at de var i som i det fri. Man kunne stå i lang tid og bare opdage den ene og anden mærkelige fisk i mere eller mindre fantastiske farver. At se hajer og rokker svømme rundt mellem stimer af alverdens småfisk, er en stor fascination.

Efter denne oplevelse, gik turen tilbage til Sønderskovhjemmet. Alle var godt mættede af indtryk og gode oplevelser, som fyldte ivrigt også omkring kaffebordet de næste dage.

I modsætning til tidligere, hvor vi først er kommet hjem ud på aftenen, havde vi denne gang besluttet, at være tilbage til aftensmads tid. Det var der mange som gav udtryk for, var en rigtig god løsning, for mange er det rigeligt at være af sted i 8-9 timer.

Kim Eriksen

 "

Årsberetningen for 2012 er netop udkommet...

23-05-2013
Årsberetningen for 2012 er udkommet...
Fra forstanderens beretning:

Som alle foregående år, så har 2012 været et godt år på Sønder-skovhjemmet.

Ikke let og ikke uden store bekymringer, og mange gange også med en sund tvivl om, hvordan vi skulle løse svære opgaver. Men godt fordi mange mænd har fået et hjem, og har fået den hjælp, de havde brug for.

Det betyder nemlig, at de kan komme videre med deres liv, og så er resten noget, vi medarbejdere klarer.

Året 2012 har været det første år efter at vi opsagde driftsoverens-komsten med Guldborgsund kommune, og det har givet os mange nye opgaver, vanskelige beslutninger og en del besvær.

Det har mest været det administrative, der har givet bøvl, f.eks. skulle vi mange steder registreres på ny, og ting, der plejede at virke, forsvandt fra den ene dag til den anden. Der måtte laves nye løsninger.

Men det er løst, og nu er hverdagen næsten som før. Men også kun næsten. For vi har fået vores fulde frihedtilbage, og det føles godt på en selvejende institution, som snart har 100 år på bagen.

Friheden betyder for os, at vi kan gøre arbejdet på vores egen måde, sådan som vi synes, det skal være, uden at vi skal rette os efter fælles standarder i en stor kommune.

Det betyder ikke, at vi kan slippe for at overholde lovgivning og bekendtgørelser, for det skal vi, men vi skal ikke underlægges andres metoder og standarder.

Det er altså ikke et spørgsmål om, hvad vi må og skal i vores... (læs videre her)

Flemming Jantzen

PS. Du finder i øvrigt også programmet for Sønderskovhjemmets sommerfest den 9. juni klokken 13.00 på bagsiden af årsberetningen.

 "

Velkommen til indvielse af Café Bodil...

20-05-2013
Café Bodil og genbrugsbutikken åbner den 3. juni 2013 i Vendersgade 22...
Sønderskovhjemmet og Kirkens Korshær åbner Social Café og genbrugsbutik i Vendersgade 22, Nykøbing.

Caféen indvies den 30. maj 2013 kl. 13, hvor der vil være mulighed for at se stedet, høre lidt om tankerne bag, og møde de mennesker, der skal deltage i arbejdet for de udsatte i byen.

Helle Christiansen, chef for Kirkens Korshær, vil forestå indvielsen, og bagefter vil der være lidt godt at spise.

Butikken og caféen åbner den 3. juni.


Vi glæder os til at se dig.


Flemming Jantzen, forstander
Målgruppen for arbejdet er ensomme mennesker i byen, tidligere beboere fra Sønderskovhjemmet og alle andre der har brug for et fællesskab og lidt støtte. Stedet er etableret for indsamlede midler, og vil blive drevet på privat basis.

Navnet Café Bodil er inspireret af Sønderskovhjemmets grundlægger Bodil de Neergaard, der ydede et stort frivilligt socialt arbejde.

Flemming Jantzen

 "

Love og Vedtægter for Sønderskovhjemmet, den 1. januar 2012

14-05-2013
Nye love og vedtægter...
Læs - eller download - her de gældende love og vedtægter for Sønderskovhjemmet, vedtaget den 4. december 2012 af Sønderskovhjemmets bestyrelse.

uddrag af vedtægterne:

§ 1. Oprettelse og hjemsted "Sønderskovhjemmet" er en selvejende institution, oprettet i 1918. Hjemmet er beliggende Skovstræde 7, 4891 Toreby L.

Ejendommens matr. nr. 64 af Flintinge by, Toreby sogn er tilskødet hjemmet ved gavebrev i 1923 fra fru Bodil de Neergaard, Fuglsang, medens matr. Nr. 29a m.fl. af Flintinge by, Toreby sogn, Lolland senere blev tilkøbt.

§ 2. Formål Det er hjemmets formål på folkekirkeligt grundlag, i samarbejde med Kirkens Korshær og i tilknytning til "Kirkelig forening for den Indre Mission i Danmark", at drive et hjem for mænd, der er hjemløse og har særlige sociale problemer.

Det tilstræbes at yde beboerne en sådan støtte, hjælp og vejledning, at de bliver i stand til at skabe sig en mere selvstændig og værdig tilværelse på egne betingelser. Under opholdet gives tilbud om arbejde til beboerne i landbruget, på værkstederne eller ved hjemmets daglige gøremål. Det er i overensstemmelse med hjemmets formål at modtage hjemløse til mere varigt ophold.

§ 3. Bestyrelsens sammensætning Bestyrelsen består af mindst 5 og højst 7 medlemmer. Der bør i bestyrelsen være en præst og en landbrugskyndig. fortsættes...

Flemming Jantzen

 "

Nye computere til beboerne

12-05-2013 / 05-06-2013
Computere er desværre ret kedelige at se på, så her er nogle mælkebøtter i stedet for...
Efter nogle tilløb, er de to nye computere omsider installeret og sat op i kælderen.

Samtidig er den gamle server lukket. Skulle der være beboere, som har vigtige dokumenter og/eller fotos liggende på den, må I kontakte mig. Så skal jeg forsøge, at hente tingene ud.

Anvendelsen af de nye computere er lidt mere enkel end tidligere som beskrevet nedenfor og på opslaget i rummet:

Operativsystem: Windows 7 Pro 64 bit.

Du skal logge ind som GÆST og der er ingen adgangskode.

Der er ikke længere nogen server. Det betyder, at du ikke kan gemme dine dokumenter på computeren. Du kan i stedet for anvende et USB stik - eller brænde dine data på en CD.

Printeren er tilsluttet en omskifter så den kan anvendes af begge computere. Dog ikke på én gang; man må selv inden brug undersøge på den lille sorte boks, om printeren er tilsluttet den pc, man sidder ved. Printeren er en sort/hvid laser printer.

E-mail kan du kun sende og modtage, hvis du har en gmail - eller en hotmail konto.

Den nyeste version af Java er installeret, så du kan anvende din nemID, hvis du har en.

Hvis gæstekontoen ikke giver dig tilstrækkelige rettigheder, må du kontakte mig på swr@seqtools.dk eller 3616 2259. Så ser jeg på, hvad der kan gøres.

Det er vigtigt for dig selv - og for andre brugere - at du kontakter mig, hvis der påstår problemer. Og lad venligst være med at rode med ledningerne, flytte rundt på enhederne og - ikke mindst - at forsøge på at ændre opsætning af computerne.

Det er irriterende for andre brugere - og for mig - hvis jeg skal rende og genoprette computerne i tide og utide.

Søren W. Rasmussen

 "

Stort og småt i april

3-05-2013
Lars' påskeliljer i fuldt flor. Flot!
Som sædvanlig (næsten...) kommer her en samling billeder, der samler op på forskellige mindre og større begivenheder på Sønderskovhjemmet.

Der er en vigtig besked/opfordring fra Kirsten fra februar, mens resten af billederne viser og beskriver begivenheder i april.

Der er billeder af operation stærelandsby (som er en repetition af et tidligere indlæg...), klargøring af drivhuset, store trækævler, nedtagning af legehuset i haven, ombygningen af kiosken samt et billede af den renoverede medicinudlevering

Der er også et par billeder af Claus' universal værksted og Marks Fabrik, der nu også lever pileflet og reparerer møbler.

Men kik selv på billederne og læs den tilhørende forklaring.

Stort og småt i april, billeder og tekst...

MEGET VIGTIG MEDDELELSE: Der er "genbrugs- / værestedsmøde" på onsdag den 8. maj klokken 19:00. Mødet afholdes i Vendersgade 22, Nykøbing F. Læs selv indbydelsen...

Søren W. Rasmussen

 "

Fotoudstilling på Galleri Schlegel den 12. maj

1-05-2013
Et af webredaktørens billeder fra fotoudstilling i Galleri Schlegel den 12. maj, klokken 10:00.
Kraftigt inspireret af Lotte (Schlegel) vil det fra den 12. maj til søndag den 9. juni være muligt at se nogle af webredak-tørens private fotografier på Galleri Schlegel.

Blandt billederne er et  elektron-mikrografi af kromosomerne fra en Silkesommerfuglehan. Og er man interesseret, vil man kunne få en letforståelig introduktion til arveligheds-forskning, samt lære lidt dels om elektron-mikroskoper, dels om silkeproduktion i Japan og Rusland.

Resten af billederne har ikke noget til fælles - udover at de er nogenlunde skarpe og at de hver fortæller en historie, som har betydning for fotografen.

Undervejs vil der blive afspillet jazz-musik; så er publikum (hvis der altså kommer nogen) advaret. Kunstnerne og titlerne er udvalgt efter de samme kriterier som fotografierne: De har - eller har haft - en speciel betydning for undertegnede.

Invitation til udstillingen

Søren W. Rasmussen

 "

Træfældning i Sløsserup skov...

28-04-2013
Skov-uhyret i gang i Sløsserup skov vest for Sønderskovhjemmet.
Det har længe været den almindelige kommentar, når talen faldt på pasningen af Sløsserup skov (som ejes af Ålholm gods) at: "Der sker jo aldrig noget i den skov".

De tider er imidlertid forbi. Den 25. marts 2013 ankom et monster af en skovnings-maskine og begyndte sin hærgen gennem det meste af Sløsserup skov.

Arbejdet fortsatte til den 21. april, hvorefter uhyret drog af sted til nye opgaver.

Som besøgende på denne hjemmeside vil vide, er webmasteren ret fascineret af store maskiner - og skovnings-maskinen, Sleipner er ingen undtagelse. For de interesserede, har jeg lavet en omfattende billedserie, som illustrerer oprydningen i skoven.

Bland meget andet, har oprydningen givet lys og luft til ejendommene lange Skovstræde; selvom der i øjeblikket ser ret rodet ud. Med tiden skal skoven nu nok reparere sig selv, så der igen kommer til at se pænt ud på Skovstræde.

Søren W. Rasmussen

 "

Afskedsbrev fra Thomas...

25-04-2013
Skoven udenfor Sønderskovhjemmet den 24. maj 2005.
Velankommen hjem fra en vidunderlig skitur som vejrmæssigt ikke kan gøres ret meget bedre. Solen stod højt på himmelen fra morgen til aften og da vi manglede lidt sne, kom det belejligt faldende over natten.

Jeg vågnede bogstavelig talt op i et hav af flyttekasser, det dejlige solskinsvejr havde vi taget med os hjem fra Sverige.

Det var i dag jeg skulle bytte skoven ud med byen. I sig selv en ambivalent situation, men jeg glædede mig som jeg havde gjort lige siden jeg underskrev kontrakten på min nye lejlighed i København.

Flyttemændene ringede ”gudskelov” og blev lidt forsinkede, det gjorde mig i stand til at slappe af og nyde det hele lidt mere. Fik taget mere og mindre tårevædet afsked med beboere og personale.

Af sted mod København, på vej mod nye – og forhåbentlig – bedre tider. Gensynet med min fødeby blev lidt overvældende, alskens indtryk, overvejelser, udskejelser, og så alle de praktiske ting med ansøgninger om dit og dat.

Den alt for lange indflytterfest er slut, tågen er lettet og troen på fremtiden er intakt. Lejligheden er jeg virkelig glad for, den ligger i en ”lille oase” i bydelen Østerbro. Et fantastisk hyggeligt område af København. En sidegade til den ret så befærdede Østerbrogade. Men selve gaden er ensrettet og hurdlebelagt med bump. Jeg troede i første omgang at det var en ulempe med en stuelejlighed, men efter ankomsten kan jeg nu se at det er en kæmpe fordel. Dels fordi det er så hyggeligt at kigge ud, og så ligger den så tilpas højt oppe at folk ikke umiddelbart kan kigge ind. I morges da jeg åbnede vinduet, blev jeg mødt med skøn morgenfuglesang, på den anden side af gaden har genboerne små haver med buske og træer.

I gården er der en græsplæne med fire halvstore træer som i disse dage er ved at springe ud. Det er et meget børnevenligt miljø med gynger, legehus, div. køretøjer for små størrelser og med sandkassen lige udenfor mit køkkenvindue. Hyggeligt at se de næste generationer finde sig tilrette i livet mens man laver frikadellefars.

Nu har jeg ikke været her så længe, men ved at jeg før eller senere kommer til at savne naturen og i særdeleshed skoven som jeg brugte en hel del tid i da jeg boede på hjemmet. Jeg har dog ikke så langt til dyrehaven herfra, hvor der jo som bekendt er masser af skov. Ellers må jeg i det daglige glæde mig over den minimalistiske, men bestemt dejlige udgave af naturen som omgiver mig.

Nu er det hele ikke en dans på roser – det er det vist aldrig – og jeg mangler at få gjort og lavet en hel del i min nye lejlighed. Jeg er dog fortrøstningsfuld og ved at det nok skal komme hen ad vejen. Det vigtigste er, at jeg fundamentalt set føler mig tilrette og nu har en perspektiveret fremtidsoptimisme. I disse tider forsøger foråret at vælte vinteren af pinden og rundt om hjørnet står sommeren og gør sig klar og jeg glæder mig inderligt.

Jeg havde aldrig forestillet mig at jeg skulle finde ro i at savne nogen, men det gør jeg. Flere personaler på Sønderskovhjemmet har været en slags surrogatfamilie for mig, de har fundet ind i mit hjerte og vil forblive der. Jeg håber på ét og flere gensyn under helt andre end de oprindelige omstændigheder - i årene fremover.

Kærligst

En taknemmelig ex-beboer.

Søren W. Rasmussen

 "

Planer om genbrugsforretning og værested i Nykøbing

12-04-2013
Flemming fremlægger planerne om et værested og en genbrugsforretning i Nykøbing.
I går, den 11. april, blev det første informations-møde afholdt for interesserede deltagere i etablering af et værested og en genbrugsforretning i Nykøbing - i tæt kontakt med Sønderskovhjemmet.

Omkring 50 personer var mødt op og lyttede til Flemming og Kirsten beskrivelse af planerne.

Der var lagt et stort arbejde fra Sønderskov-hjemmets bestyrelse og ikke mindst fra Flemming og Kirstens side i at undersøge mulighederne for at gennemføre projektet.

Der er allerede lejet passende lokaler i Nykøbing, ligesom der er gennemført økonomiske beregninger af den forventede rentabilitet, som - i det mindste på papiret - ser ganske lovende ud.

Baggrunden for projektet er primært et ønske om at intensivere Sønderskovhjemmets såkaldte efteromsorg for de af Sønderskovhjemmets beboere, som vælger en tilværelse på egne betingelser. Se for eksempel Kims beskrivelse af "Den gode udflytning" her på hjemmesiden.

Projektet vil læne sig op ad vores samarbejdspartner Kirkens Korshær, som har stor erfaring med både væresteder og genbrugsbutikker. Projektet vil hovedsagelig blive baseret på frivillig arbejdskraft, men vil også kunne fungere som aktivering for hjemmets beboere.

Er du interesseret i at deltage i projektet, kan du kontakte Kirsten (tlf.: 4021 1054, email: Kirsten Jantzen) eller Flemming (tlf.: 5486 9054, email: Flemming Jantzen)

Søren W. Rasmussen
 "

Hele vores produktion af pejsebrænde i 2013 er nu solgt

04-04-2013
Brændeproduktionen for 2013 er nu solgt/forudbestilt
Vi har også i år oplevet er voldsom efterspørgsel efter vores pejsebrænde i de første tre måneder af 2013

Det betyder, at hele produktionen for 2013 er solgt eller forudbestilt. Du kan således ikke længere bestille brænde fra Sønderskovhjemmet til levering i 2013.

Næste år - 2014 - vil det derfor være en god ide, at bestille i god tid, hvis efterspørgslen til den tid bliver lige så stor...

Vi er selvfølgelig glade for, at så mange af vore kunder er tilfredse med pejsebrændet fra Sønderskov-hjemmet, men beklager samtidig, at de kunder, som ikke nåede at bestille i tide, nu enten selv må have fat i kædesaven - eller skal ud at lede efter en anden brændeleverandør.

Søren W. Rasmussen / Claus Jørgensen
 "

Gaven fra Lions Club i Sakskøbing...

03-04-2013
Den uventede gave fra Lions Club i Sakskøbing. Nu gælder det bare om at finde en passende anvendelse for gaven.
Da Lions Club, Sakskøbing afholdt 50 års jubilæum, havde de samlet penge ind til sociale formål.

Det var med spænding af forstanderen tog til receptionen for at modtage en gave til hjemmets arbejde, og han blev meget overvældet, da han erfarede at Lions ville give 30.000 kr. til Sønderskovhjemmet.

Faktisk så overrasket at han ikke på stående fod kunne sige hvad pengene skal bruges til, men forsikrede dog at de vil blive brugt til gavn for beboerne på hjemmet.

Det er en meget flot gave, som alle på hjemmet er taknemmelige for.

Lions Club laver et meget flot arbejde for at samle penge ind til gode formål, og deres støtte hjælper rigtig mange mennesker, som er i en vanskelig situation. Det gør en forskel til den gode side, og hjælper tiltag i gang, som ellers aldrig ville blive til noget.

Flemming Jantzen

 "

Galleri Schlegel i forårshumør...

24-03-2013
Åbning af Galleri Schlegel efter vinterdvalen med fernise-ring på Neia Wolffbrandts udstilling: "Menneskespejl og livshistorier".
Med en velbesøgt fernisering på Neia Wolffbrandts udstilling: "Menneskespejl og livshistorier" fredag og lørdag den 22. og 23. marts vågnede Galleri Schlegel på Sønderskovhjemmet op efter vinterdvalen.

Der var mange besøgende, som glædede sig over de interessante malerier, den ret enestående keramik samt det indbydende kagebord. Det sidste kunne Lotte og Neia takke Sønderskovhjemmets dygtige køkken for.

Undervejs var der musikledsagelse ved tremandsgruppen FreeMinds. Alt i alt et meget vellykket arrangement.

Udstillingen fortsætter til fredag den 10. maj, hvor den  søndag den 12. maj afløses af en fotoudstilling samt afslutningen på  fotokonkurrencen med bedømmelse af de indleverede fotos.

Du kan læse videre om forårets arrangementer på Galleri Schlegels hjemmeside under menuen "arrangementer".

Afslutningsvis vil jeg - som webmaster (nogle vil måske mene at benævnelsen webdiktator er mere korrekt) og nabo til Sønderskovhjemmet - gerne filosofere lidt over den ide, at kombinere et kunstgalleri med et forsorgshjem for vanskeligt stillede mænd, som beboerne på Sønderskovhjemmet benævnes i de officielle dokumenter.

Oprettelsen af Galleriet sidste år blev vist blandt nogle mødt med en anelse skepsis: Kunstgalleri på et forsorgshjem ???. Det viste sig imidlertid ret hurtigt, at et nyt smukt lokale på Sønderskovhjemmet (takket være Mark og hans assistenter) fyldt med kunst, førte til, at mange pludselig opdagede, at ideen måske ikke var så tosset endda. Nogle begyndte tilmed at male selv under Lottes kyndige inspiration.

Der blev arrangeret pilefletkurser med Kirsten og Gerner som iværksættere og der kom endda besøg af en børnehave, som havde en fin eftermiddag med farveblyanter og papir sammen med Lotte. Og selv Sønderskov-hjemmets julefrokost 2012, som blev indledt i galleriet, fik tilført en ekstra musikalsk dimension i det julepyntede galleri.

Essensen af det hele er naturligvis, at folk med helt forskellige baggrunde får lejlighed til at mødes på neutral grund, med et fælles emne - kunst - som udgangspunkt for samtalen. Og det er slet ikke nogen tosset ting, som ind imellem endda er med til at nedbryde vores forudfattede opfattelser af hinanden.

Så jeg vil gerne her give Lotte, Flemming (som er den ansvarlige bagmand), Mark (som forvandlede det gamle hønsehus til et smukt galleri) samt andre, der har haft del i projektet, min varmeste tak for initiativet og arbejdet.

Billeder fra ferniseringen den 22. marts 2013

Søren W. Rasmussen

 "

Skiferie i Idre fjäll i Sverige...

23-03-2013
Foto fra Idre fjäll i Sverige, hvor årets skiferie blev afholdt. Det ser meget smukt ud; selvom vi efterhånden har set rigelig sne.
Søndag morgen, meget tidligt, satte syv gutter og tre tøser sig ind i bussen og startede deres 14 timer lange køretur til Idre fjäll i Sverige. På Lolland og Falster var der snestorm, men så snart vi nåede lidt nord på var det tørvejr og sol resten af vejen.

I løbet af turen blev der drukket masser kaffe, og spist madpakker. Da vi om aftenen ankom til vores lejlighed stod den på gullaschsuppe og det sidste afsnit af Borgen.

Mandag morgen blev der lejet ski og snowboard. Nogle tog afsted på langrendsløjperne, og andre på de forskellige farvede pister. Solen skinnede, himlen var blå og sneen god. Der blev kørt hele dagen og hen på aftenen. Lejligheden lå midt på pisten, så man kunne stå på ski lige til og fra hoveddøren.

Tirsdag blev der fejret fødselsdag, og igen kørt en masse på ski. Til frokost blev der grillet pølser og brød i solskins vejret. Om aftenen stod den på BezzerWizzer og lagkage. Sidst på dagen begyndte det at sne, og det fortsatte hele natten, så onsdag var der nyt fint sne og solskin igen.

Onsdag var sidste dag på ski, så der blev det sidste energi fyret af. Om aftenen lavede Kirsten pandekager, og der blev spillet gæt og grimasser, set fjernsyn og læst bøger, hygget og grinet en masse.

Torsdag morgen blev alt igen pakket ned, og lejligheden gjort rent. Vi vinkede farvel til Idre fäll og startede turen hjem igen, forbi Sälen hvor der blev kigget langt efter sæler, dog uden at finde nogle.

På hjemturen stod den på danske musikklassiker på CD, kaffe og store madpakker (da de havde været lidt for små på turen ud). Da vi nåede til Danmark var sulten ved at melde sig, så der blev lavet burger-pause ved Karlslunde.

Ved 23-tiden trillede bussen igen ind på gårdspladsen ved Sønderskovhjemmet, med en flok trætte og fornøjede skiturs-folk. Turen bliver husket med smil og grin. Så må vi se om vi kommer afsted igen? Der var lidt tvivl om vi var ved at være for gamle.

Billeder fra turen til Idre fjäll i Sverige...
1. Skiferie i Sverige
2. Langrend
3. Mere langrend
4. I bussen hjemad
5. Skarp sol i Sverige

Stine Lundsgaard

 "

Sønderskovhjemmet udvidet med 6 nye værelser...

13-03-2013
Her ses de nye værelser i værkstedet...
Den gamle stolpe med stærekasserne bag Sønderskovhjemmet var pilrådden og kunne væltes med et fast ryk. Det satte gang i arbejdet på værkstedet, så problemet kunne blive klaret inden stærene kom tilbage fra vinterferie.

Her sidder fuglekasserne på deres nye, solide stolpe - med fint, hvidt husnummer på hvert værelse...
Der blev lavet 6 fine stærekasser med tagpaptag og siddepind.

For at gøre diskussionen af hvilke af kasserne, der er beboet, lidt lettere, blev alle stærekasserne forsynet med et tydeligt værelsesnummer.

- Det gør det jo også lidt lettere for stærene, at finde hjem til den rigtige kasse om aftenen...

At stolpen hælder lidt til den ene side skyldes, at den endnu ikke er færdigmonteret: Den skal nok komme til at stå i lod.

Så nu kan det sådan set godt blive forår: Vi er klar !

Søren W. Rasmussen

 "

Slangerne i Paradiset...

13-03-2013
"Slangen" i Paradiset: En sulten spurvehøg sidder på vores hegn og venter på lejlighed til at overfalde en af de besøgende småfugle ved fuglekuglerne...
Det er desværre sjældent, at alt er idel lykke og idyl som Kim beskriver i det foregående indlæg.

De seneste dage har vi haft en spurvehøg som fast gæst i haven til småfuglenes skræk og rædsel: Der er som blæst omkring foder-pladsen, når den viser sig - og med god grund: Det er ikke så sjældent, at den har held med sig til at snuppe en blåmejse, musvit og sågar en solsort.

Men flot er den, selvom den som her, er fotograferet gennem det (nypudsede) vindue i vores stue siddende på hegnet med Skov-stræde i baggrunden.

Det kloge egern har her hentet en hel kugle op fra kræmmerhuset.
Og mens vi er ved de vilde dyr, så huser vores have også to, meget charmerende, egern: et smart og et knapt så smart.

Som man kan se på billedet til venstre, har det smarte egern regnet ud, at det er nemmest, at hente en hel kugle ad gangen.

Det knapt så smarte har endnu ikke regnet ud, at man skal ned fra toppen af kræmmerhuset, hvis man vil have fat i en hel kugle. Den spiser - gennem tremmerne - af kuglen på stedet.

Addendum: I dag, den 16. marts, sad musvågen og spejdede efter mus i skovbunden udenfor vores badeværelse, så den kom med i dette "naturindlæg" til hjemmesiden.

I dag sad musvågen og poserede udenfor vores badeværelse.
Det er jo ikke hver dag man får lejlighed til at betragte denne smukke rovfugl på så nært hold.

Og så glæder jeg mig over mit nye Panasonic DMC FZ150 kamera; det tager virkelig meget gode billeder - uden at være overkompliceret at anvende.


Og så kan jeg i øvrigt kun give Kim ret i, at vi længes efter foråret - og at vi nemt kunne have undværet de sidste dage med sne og blæst.

  Galleri-Schlegel starter forårssæsonen...

For dem der endnu ikke har opdaget det, er Lottes Galleri-Schlegel vågnet op i forårshumør med et stort og spændende program for foråret - som kan læses her. Du kan også læse/hente Lottes seneste nyhedsbrev for galleriet, hvis du klikker her.

Søren W. Rasmussen

 "

Når vinteren rinder i grøft og i grav...

13-03-2013
Spætte ved foderkuglerne på Sønderskov-hjemmet...
Sådan lyder det i Johan Skjoldborgs husmandssang fra 1897, men når vi nærmer os denne årstid, hvor vi på den ene side er kommet ind i forårsmånederne, men samtidig oplever, at kong vinter forsøger at bide sig fast en sidste gang, opleves sangen til enhver tid aktuel.

Heldigvis er der varme og tryghed på Sønderskovhjemmet både for mænd og fugle. At hjemme et placeret naturskønt midt i skoven, giver nogle særlige oplevelser, som når spætten kommer på foderpladsen og tager sin del af maden.

Den er en trofast daglig gæst og når den er på visit, trækker de små spurve sig ofte tilbage og så snart den er væk igen, så indtager de igen fedtboldene. Der er dog på billedet her, en enkelt spurv som har trodset spætten og er fortsat med at spise.

Billedet giver selvfølgelig også associationer til, hvordan det er indendørs på Sønderskovhjemmet, det er et sted hvor der er plads og mad til alle, uanset om man er godt il at være sammen med de andre som spurvene eller om man er som spætten, der mere er en enegænger, som ikke bryder sig om selskab.

Men jeg tror roligt jeg kan sige, at nu længes alle mod forårets sol og varme.

Kim Eriksen

 "

Udflugt til Valdemars egen.

12-02-2013
Deltagerne i udflugten til Valdemars egen i Cortzelitse skoven...
Det sker jævnligt at en flok beboere vælger at tage på udflugt i weekenden, således også den første weekend i februar, hvor turen gik til Østfalster.

Et besøg i den gamle købstad Stubbekøbing og derefter gik turen langs med vandet forbi det smukke Næsgaard som senest er lavet om til efterskole.

Turens store oplevelse var, da vi ude i Cortzelitse skoven var inde og se Danmarks største træ, den berømte Valdemars Eg med sin omkreds på mere end 9 meter. Nogle sammenlignede træet med Frostrupegen, som vi jo har i gå afstand fra Sønderskovhjemmet.

En rigtig dejlig tur og selvfølgelig blev der taget et skønt billede foran den flotte eg.

Hvis nogle har interesse i at læse mere om Danmarks største træer, kan vi henvise til følgende hjemmeside http://skovfogeden.dk/rekord/liste.htm

Kommentar fra webmasteren: Man kan diskutere om Valdemars egen virkelig er Danmarks største træ. Det største - sunde træ - er i dag sandsynligvis Frostrup egen med en omkreds på 8,70 meter (har selv målt det i dag). Valdemars egen har det ikke særlig godt og er 'repareret' med en større portion cement, mens Frostrup egen stadig er sund og livskraftig (når man ser bort fra, at enkelte af de store grene er knækkede). se: billeder af Frostrup egen her. Du kan finde flere oplysninger om Frostrup egen på dette link fra Dendrologisk forening.

Kim Eriksen

 "

Gerners seneste pilefletarbejder.

03-02-2013
Gerners seneste pilefletkurve og flotte fodringshuse til de vilde fugle...
Som det kan ses på billedet, har Gerner været meget flittig i den seneste tid.

Ud over den store brændekurv til underteg-nede som er beskrevet nedenfor, har han flettet hele tre imponerende foderingshuse til fugle, en stor kurv med låg, en lige så stor, flot svunget kurv uden låg samt en mindre kurv med hank.

De smukke pilefletarbejder kan beses (og købes) ved henvendelse til i kontortiden til Sønderskovhjemmet (tlf. 5486 9054).

Som nævnt nedenfor er det muligt, at overtale Gerner til af udføre specialopgaver efter tegning eller mundtlige instruktioner.

Så mangler du en smuk beholder til dit brænde, sytøj, snavsetøj, handsker og halstørklæder m. v. så kontakt Sønder-skovhjemmet og spørg...

Se mange flere af Gerners arbejder...

Søren W. Rasmussen

 "

Stina Hansen - ny pædagogstuderende.

02-02-2013
Pædagogstuderende / praktikant:
Stina Hansen...
Hej jeg hedder Stina og er den nye pædagogstuderende. Jeg skal være her de næste seks måneder, som er min anden praktikperiode.

Jeg ser frem til at prøve kræfter med det pædagogiske felt og ikke mindst til at være med til at lave nogle nye tiltag til gavn for nuværende og tidligere beboer.

Jeg bor i Sakskøbing området, sammen med min kæreste Jacob og vores børn Aksel 11år og Ellen 6år. Vi har et lille fritidslandbrug, hvor vi feder tyrekalve op.

Min fritid bruger jeg på at se ungerne spille kamp eller gymnastik-opvisninger. Resten af tiden er naturligvis fuldt optaget med venner og familie og ikke mindst med studierne. Men der bliver dog også tid min store interesse, nemlig fodbold.

Jeg håber på, at disse seks måneder bliver begivenhedsrige for alle, jeg vil i hvert fald gøre mit til dette!

Den studerende

Stina Hansen (Kim Eriksen)
 "

Gerners mesterværk.

07-01-2013
Gerners mesterværk...
Nina og undertegnede fik ny brændeovn sidste år (Hwam 3660). I den forbindelse spekulerede vi på, hvor vi kunne finde en stor brændekurv, som kunne rumme to dages forbrug af brænde.

Brændekurven skulle have en diameter på 60 cm og en højde på 70 cm - og en så stor brændekurv er ikke just hyldevare. Og hvad gør man så?

Man diskuterer selvfølgelig sagen med Gerner, Sønderskovhjemmets pilefletekspert (sammen med Kirsten naturligvis). Gerner mente nok, at det kunne lade sig gøre; men at det ikke ville blive helt nemt.

Forleden - på min morgen hundeluftetur - kaldte Gerner og bad mig komme med ned i kælderen. Og der stod den så. Perfekt flettet, smagfuldt dekoreret med pil i forskellige farver og i helt nøjagtige mål.

Siderne er næsten lodrette, så den passer nøjagtigt ind i den krog, hvor den skulle stå. Imponerende.

Nina og jeg glæder os hver dag over den smukke kurv - og sender samtidig Gerner en venlig tanke...

Du kan se flere af Gerners - og Kirstens - arbejder - samt et portræt af pilefletkunstneren Gerner, hvis du klikker her.


Søren W. Rasmussen
 "

Godt Nytår 2013.

03-01-2013
Godt Nytår 2013...
Sønderskovhjemmets ledelse, personale og beboere ønsker alle sine venner og bekendte et rigtigt godt og lykkebringende nytår 2013.

For webmasteren er tavlen vasket ren og er klar til et helt nyt år.

Det blev til i alt 33 indlæg i 2012 om stort og småt på Sønderskovhjemmet. Ikke helt et nyt indlæg hver uge, som var min ambition, men dog en hel del - som forhåbentlig tilsammen giver besøgende på hjemmesiden et indtryk af hvad, der rørte sig på hjemmet i 2012.Søren W. Rasmussen
 "

Julehilsen 2012.

19-12-2012
Kirsten og Flemmings julehilsen 2012...
Fred med far, fred med mor,
Fred med mine venner
Fred i syd, fred i nord
Fred med mine fjender.


Sådan står der i en lille sang i en børnesangbog. Fred for andre mennesker er måske et naivt ønske, men det er godt at ønske fred for alle andre mennesker. At de må leve i fred. Det kan være fred med sig selv og det kan være fred med sine omgivelser.

Fred og ro er ikke det samme. Ro er når det er stille omkring en. Fred er lidt en sindstilstand, hvor man føler sig tryg og godt tilpas. Hvor man føler at man kan være, og må være, og ikke er under pres.

Vi vil gerne have at vores beboere føler fred i deres liv. Måske efter et langt liv eller efter en hård tid, hvor det har været svært at få styr på sit liv. Man kan vel ikke sige, at man har krav på eller ret til at føle fred i sit liv, men man kan med god ret sige at vi skal gøre alt for at vores medmennesker lever i fred.

Sønderskovhjemmet skal være et hjem for beboerne. I sit hjem bør man kunne finde fred. Skal ikke føle sig presset af forventninger man ikke kan leve op til, af andre der kræver, eller af at skulle være på en bestemt måde. I et hjem må man være den man er.

Julen budskab er også fred på jorden. Fred mellem Gud og mennesker, så vi kan føle os frie overfor Gud, og ikke skal være i tvivl om vi er gode nok. Men det forpligter vel også? Den fred og frihed som vi nyder godt af, skal også gælde vores næste.

Læs hele Kirsten og Flemmings julehilsen 2012 her...

Kirsten og Flemming
 "

Lidt om det "skærpede tilsyn"

19-12-2012
Billedet er fra Sønderskovhjemmets æbleplan-tage i juli - blot for at minde os om, at vinteren en skønne dag får en ende...
Kære venner af Sønderskovhjemmet.

Vi vil gerne sige en varm tak til alle, der følger og støtter hjemmets arbejde. Det betyder rigtigt meget for os.

Vi er i fuld gang med alle juleforberedelser, og der er en dejlig stemning blandt mændene med forventning og godt humør.

Den seneste tid har der været en del medieopmærksomhed om vores forhold.

Tilsynet har pålagt os at ændre praksis på et par felter. Det har vi omgående rettet til, omend vi blot har ageret som stort set alle andre forsorgshjem i Danmark.

Vores afregning med kommunen har også været beskrevet. Det er en mellemregning, som bestyrelsen allerede for et år siden kendte, og på forhånd har finansieret.

Hjemmet har også efter denne afregning en rigtig god og stærk økonomi.

Jeg vil gerne understrege, at alt vores arbejde handler om at gøre det bedste for mændene, der bor på hjemmet. Vi gør ikke noget, uden at vi er helt sikker på, det er til gavn for dem. Mændene har brug for hjælp til rigtig mange ting. Det kan være økonomi, misbrug, sygdom, familie, bolig og alt muligt andet. En del af hjælpen er, at vi sætter faste rammer om deres liv her på stedet.

Det skaber ro og tryghed for den enkelte. Men det kræver også, at vi kommer tæt på og måske i en periode hjælper med at træffe alle nødvendige valg. Alternativet er, at vi vender det blinde øje til, og lader hver enkelt selv klare sine problemer. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe.

Vi vil gerne ønske jer alle en rigtig glædelig jul og et godt nytår, og vi vil glæde os til samvær og samarbejde med jer alle i det nye år.

Flemming Jantzen
 "

Galleri Schlegel lukker for vinteren.

04-12-2012
Fra juleafslutningen i Galleri Schlegel. Flemming byder velkommen mens Vera og Per gør klar til underholdningen...
Lotte har sendt denne rapport fra afslutningen af gallerisæsonen og Sønderskovhjemmets adventsfest:

Der bor en nisse i Krattet!

Galleri Schlegel og Sønderskovhjemmet blev velbesøgt med over 100 gæster til det årlige 1. søndag i advents arrangement.

Det startede med en dejlig julekoncert i galleriet, med dygtige Vera og Per Nedergaard Hansen. Der blev både fortalt om advent, kirkens nytår og sunget julen i gang. En intim, fantastisk og smuk julekoncert med Veras sang og Pers akkompagnement på klaver.

Efter koncerten gik børn og unge i skoven; ud til nissens bo. For nissen bor i Krattet, og hvis man er meget stille, så kan man liste sig helt hen til den træstub, hvor han bor, og aflevere sine højeste ønsker til jul.

Der var omkring 20 børn og unge fra fire til fjorten år, som begav sig ud i det kolde decembervejr. De diskuterede lystigt om ønskerne til jul skulle være glade forældre, bazookaer eller Ipads. En af de unge spejdere sagde ” Jeg håber virkelig, at nissen ved hvad sådan en Ipad2 ér, for det kunne altså være fedt at få den!”. Ludvig fra Flintinge havde et lidt alternativt højeste ønske: "En rigtig bazooka, som jeg kan skyde med!" mens en dreng sagde "Jeg tror mine forældre ønsker sig artige børn til jul, specielt min lillebror!"

Da gruppen havde sneget sig ned af små stier, over grøfter og gennem brombærkrat nåede de frem med deres ønsker til nissen. Men han var åbenbart blevet genert og var smuttet sin vej. Dog havde han glemt sin hue og sine træsko, så der er ingen tvivl om, at det var det rigtige nissebo vi havde fundet.

Mens børn og barnlige sjæle besøgte nissen, var der kaffe/ kage hygge på den anden side af gaden, hos Sønderskovhjemmet. Hvor der var tid til voksensnak om ønsker for julen, om forberedelser og indkøb.

Der blevet også spillet julebanko til den store guldmedalje: med sidegevinster, julebag og pileflettede gaver. Herligt for både store og små og selvom der skal være stille, mens der bliver sagt numre højt, så var der masser af tid til grin ind i mellem de mange gevinster.

Som en smuk afslutning på dagen gik spejderne Luciaoptog gennem gangene og dagligstuen på Sønderskovhjemmet.

Julen blev sat i gang i Krattet og Galleri Schlegel fik en hyggelig afslutning på årets sæson.

I løbet af ugen bliver galleriet ’pakket ned’ for vinteren, så hvis du mangler hyacinter, amaryllis, stensmykker, pileflet, akvareller, lerskulpturer, krukker eller malerier til julegaver og værtindegaver så skal du skynde dig.

I denne uge er der åben mellem fire og fem hver dag. Galleriet åbner igen til foråret med foredrag, undervisning, musik og udstillinger.

Kunsten og kulturen lever i bedste velgående i Krattet.

Lotte Schlegel
 "

Videregående pilefletkursus

22-11-2012
Gerners flotte værktøjskurv - et af resultaterne af det videregående pilefletkursus...
Gerner og Kirsten har været på "videregående" pilefletkursus på Galleri Emmaus (Haslev Udvidede Højskole).

I uge 45 havde vi meldt os til kreativt kursus i Haslev, en hel uge hvor vi skulle dygtiggøre os og lære nyt!

Det blev en dejlig uge, hvor vi var sammen med ca. 70 andre kreative, der skulle lære patchwork, knipling, vævning, skrotsmykker, ikonmaleri, acrylmaleri og musik.

Vi blev ved pilefletteriet, sammen med 12 andre, rigtig dygtige flettere, og blev undervist af Steen Madsen, som er en af guruerne inden for pileflet håndværket i DK.

Gerner have hjemmefra bestemt sig for, at hans redskaber skulle have en mere standsmæssig opbevaring, de var indtil nu blevet båret rundt i en gemen plasticpose ( fy dog!) Så han gik straks i gang med at flette en firkantet bund, og efter et par dage havde han lavet en rigtig flot værktøjskurv! Derefter kastede han sig over at studere en catalansk bund, som endte med at blive en flot oval kurv.

Hvad den så skal bruges til? Måske en julegave...

Kirsten ville prøve at udfordre sig selv på nøjagtighed, altså ikke så meget lade tilfældigheder og pilen bestemme, men lave kurve på mål. Det blev til 2 firkantede kurve, helt ens (næsten). Og så blev det, efter opfordring fra sønnen Søren, til en stor picnickurv, med plads til mad til hele den store familie. Og lidt nye teknikker blev prøvet af på en kurv i åben flet med fitching.

Ja, vi kan godt gå hen og blive lidt nørdede ud i pil, men vi kan li´ det. Og en hel uge på Højskole, hvor der er masser af fællesskab, morgensang, foredrag, god mad og gode undervisere, ja det kan bestemt anbefales.

Gerner og Kirsten
 "

Så kom roerne op

22-11-2012
Roeoptageren i aktion den 21. november 2012...
Den røde dinosaurus-roeoptager gik i gang her til morgen med at tage roerne op. Som Thorvald bemærkede: "Godt vi ikke skulle grave dem op med håndkraft som i gamle dage".

Det kan man selvfølgelig sige; men dengang var der så til gengæld masser af arbejde til alle dem, der i dag har svært ved at finde plads på arbejdsmarkedet. Hvad der er bedst, ved jeg ikke rigtig...

Jeg efterlader plads nedenfor til oplysninger om udbytte, sukkerprocent etc. når Flemming kender tallene (og sender dem til mig...).

Fra Flemming den 26. november:
Det blev til 274,21 tons rene roer, med en sukkerprocent på 18,2. Det giver et sukkerudbytte på 49,91 tons sukker eller svarende til 12,5 ton sukker/ha. Det er et fint udbytte, som vi er meget godt tilfredse med.

Søren W. Rasmussen
 "

Pilefletkursus for begyndere i Galleri Schlegel

19-11-2012
Pilefletkursus på Galleri Schlegel...
Vores nye lokale, Galleri Schlegel, på  Sønderskov-hjemmet må siges, at være en stor succes. Udover at fungere som udstillingsrum for Lottes malerier bliver rummet brugt blandt andet til afholdelse af pilefletkurser under Kirstens kyndige ledelse.

Søndag eftermiddag (den 18. november) besøgte jeg galleriet for at se lidt nærmere på, hvad pilefletterne havde lavet. Du kan selv kikke med hvis du klikker på: pilefletkursus for begyndere.

Det er i øvrigt glædeligt, at se at galleriet kan bruges til andre former for kreative udfoldelser. I det hele taget er lokalet en meget fin tilføjelse til Sønderskovhjemmets muligheder. Rummet er indbydende og dejligt varmt, når man husker at fodre brændeovnen ind i mellem.

Som man kan se på Galleri Schlegels hjemmeside er der flere arrangementer i vente i den kommende tid, så hold øje med programmet - og mød op, hvis du har lyst til at deltage.

Og har du lyst til at se flere billeder af pilefletprodukter, pilehegn eller af hvordan pilen dyrkes og behandles kan du klikke på linkene.

Søren W. Rasmussen

 "

Den gode udflytning

15-11-2012
Den gode flyttemand...
På Sønderskovhjemmet tager vi mod ca. 50 mennesker årligt og det betyder selvfølgelig også, at der er 50 som flytter hver t år.

En del af dem vælger selv at flytte efter et kortere ophold, nogle tager videre til andre forsorgshjem eller hjem i egen bolig.

Den største del skal dog i gang med en ny start. De skal finde ny bolig og prøve at leve uden det i deres liv, som førte til, at de endte på et forsorgshjem. Selvom alle inderst inde har drømmen om, at komme ud og bo i deres egen bolig og klare tilværelsen selv, er det for de fleste en rigtig svær proces, at sige farvel til den tryghed som det er, at bo på Sønderskovhjemmet.

Mange har været her i flere år, for det har været en lang proces, at opnå den stabilitet der skal til, at man føler sig klar til, at komme tilbage i sin egen bolig. Det er derfor et vigtigt sigte for os, at arbejde på den gode udflytning, der hvor beboeren føler sig tryg og har været gennem en positiv udvikling og fået nogle redskaber, som gør, at der er handlemuligheder, når de svære situationer opstår.

Det kræver tid til forberedelse af udflytningen, men selvom der har været talt om det længe, kan det være angstfremkaldende, når den rigtige bolig er der.

...læs hele historien under: Ulriks udflytning - og flere case-stories under: Beboernes historier

Kim Eriksen

 "

Salg af gæs og ænder den 3. november

25-10-2012
Gæs og ænder til salg...
Læs videre på: http://www.galleri-schlegel.dk


Flemming Jantzen

 "

Hjemløsedagen den 17. oktober 2012

23-10-2012
Hjemløsedagen 2012.
Onsdag den 17. oktober – på FN´s internationale fattigdomsdag, blev der sat fokus på Københavns hjemløse. Dette foregik på Nytorv med musik, mindegudstjeneste, boder, tombola og uddeling af hjemløseprisen.

Vi var 7 fra Sønderskovhjemmet, der tog toget til Hovedstaden for, at deltage i dette flotte arrangement. Det blev en dejlig dag, hvor vi fik masser af sol og frisk luft, en tale fra Jan Sjursen, god energi fra "Kim Larsen Jam", Hjemløsekoret, frokost på ”Sultan Palace”, samt et lille indblik i hvad det vil sige, at være hjemløs og bo på herberg/forsorgshjem i Storkøbenhavn.

Stine, Bent Erik, Stig, Ulrik, Lau, Allan & Gitte Mie

Billeder fra hjemløsedagen i København
Gitte Mie Hansen

 "

Indvielse af Galleri Schlegel den 12. oktober 2012

12-10-2012
Museumsdirektør Anne Højer Petersen, Fuglsang kunstmuseum klipper her snoren til Galleri Schlegel - mens Lotte og Flemming ser til.
Omsider oprandt den store dag, hvor Galleri Schlegel blev officielt indviet.

Direktøren for Fuglsang Kunstmuseum, Anne Højer Petersen stod for overklipningen af det røde bånd, som markerede, at Galleri Schlegel nu er officielt åbent.

Inden båndklipningen var der taler af Lotte Schlegel, Anne Højer Petersen, medlem af LAG's bestyrelse, Ebbe Bressing samt for-stander for Sønderskovhjemmet, Flemming Jantzen.

Du kan se billeder fra indvielsen på Galleri Schlegels hjemmeside:

Billeder fra den officielle indvielse af galleriet


www.galleri-schlegel.dk finder du  oplysninger om åbningstider, kommende arrangementer , billeder af forvandlingen af det gamle hønsehus til et kunstgalleri - og meget, meget mere...

Søren W. Rasmussen

 "

Sommerhusferie i Østsjælland

16-09-2012
Fra turen til Fakse Ladeplads, Stevns klint samt andre spændende steder på Østsjælland.
I den forgange uge var 6 beboere, vores volontør og undertegnede på en skøn tur til sommerhus i Fakse Ladeplads i 4 dage.

Med udgangspunkt fra sommerhuset var vi rundt og få nogle gode historiske og kulturhistoriske indtryk.

Det hele begyndte med en spændende tur til Højerup Kirke, hvor der ikke alene var et godt indtryk af, hvordan kysten rykker sig, så kirkens kor styrtede i haven tilbage i 1928, men også en fantastisk udsigt over selve klinten med dens flotte hvide kridtlag, afbrudt af bånd af flintesten.

Næste dag begyndte turen ved Rødvig Havn, hvor der dels blev indtaget lidt mad og dels blev gået en god tur i havnen, som stadig har et vist fiskeri erhverv.

Derefter kørte vi til Stevns Fortet – koldkrigsmuseum, hvor vi fik en spændende indsigt i, hvordan det danske forsvar fungerede 15 meter under jorden, som en fremskudt bastion, der skulle holde øje med Warszawa-pagtens operationer via søvejene. Det blev til en både spændende og frisk travetur i de 1,7 km underjordiske gange.

Den sidste dag gik turen til Fakse Kalkbrud, Danmarks største menneskeskabte hul. Det kan godt være, der ikke er tale om et kulturlandskab, men det er utrolig fascinerende at stå og kigge ud over kalkbruddet med de hvide skranter og det fantastiske blå vand. Vejret var heldigvis med os, så alle gik med ned i kalkbruddet, selvom det var en kilometer af en stejl sti i dårlig forfatning.

Alle gav udtryk for, at det havde været en dejlig ferie, men da turen gik hjemad var der også enighed om, at ude er godt, men hjemme er nu bedst.

Billeder fra turen til Østsjælland ...
1. Fakse kalkbrud
2. Fakse kalkbrud
3. Fakse kalkbrud
4. Fakse kalkbrud
5. Blænder solen?
6. Man kan næsten ikke kende denne elegante herre
7. Bjergbestigning med pibe...

Kim Eriksen

 "

Nyt tag på hønsehuset/galleriet

8-09-2012
Den ene halvdel af det nye tag på galleriet/hønsehuset.
Hønsehuset er ved at blive til galleri, som før nævnt her på siden. Huset er fra 1932, og som andre bygninger her på hjemmet, er det et solidt grundmuret hus med tegltag. Det kan skyldes at daværende forstander H. Melchior Jensen var uddannet murer, inden han begyndte på socialt arbejde.

Dengang var det almindeligt kendt at et godt hønsehold på landet, kunne betale købmandsregningen. Om det var sådan her på hjemmet er svært at sige, men dengang som nu, har det været godt at være selvforsynende, og det har givet arbejde til mændene. Senere har bygningen rummet andet end høns.

Siden midten halvfjerdserne har der været plads til tyrekalve eller kvier i det store rum. Siden kom der får, og endelig opmagasinering af beboernes møbler.

Lige nu bliver der bygget om. Der bliver blandt andet lagt nyt tag på. Det er blevet muligt på grund af en donation fra Asta og Juul P. Justesens Fond, som synes at det er et godt formål. Indvendig bliver der lavet el og sat væg i porten. Senere kommer der nyt gulv, og om alt går vel, kan det hele indvies og besigtiges den 12. oktober klokken 13. Men mere om det senere...

Se billeder fra arbejdet...

Flemming Jantzen

 "

Stine, ny volontør på Sønderskovhjemmet

7-09-2012
Stine Lundsgaard, vores nye volontør, i fuld gang i køkkenet
Mit navn er Stine, jeg er 20 år gammel og startede den 3. september som volontør på Sønderskovhjemmet.

I juni blev jeg student fra HTX (teknisk gymnasium) i Hillerød. Jeg har boet i Nordsjælland indtil jeg denne sommer flyttede til Nykøbing Falster.

Meget af min fritid har jeg brugt i FDF, både som møder i hverdagene, på lejre og på kurser. Der udover har jeg de sidste år både spillet klaver og guitar.

Siden jul har jeg desuden med stor glæde været med i DKG (Danmarks Kristelige Gymnasiastbevægelse). Efter gymnasiet trængte jeg at have et år væk fra skolen, hvor der kunne være fokus på andet end lektier og undervisning.

Jeg vil gerne bruge året på at lave noget som giver mening, noget som omhandler mennesker, og noget hvor jeg kan gøre en forskel – her passede det at være volontør på Sønderskovhjemmet nærmest perfekt.

Jeg håber at året kan give mig nogle gode og spændende oplevelser, men ikke mindst at jeg også kan give andre nogle gode oplevelser.

Næste sommer regner jeg med at starte med at læse teologi i Århus. Teologi er et område som er begyndt at interesserer mig mere og mere de senere år, og som jeg også bruger fritid på at beskæftige mig med.

Jeg ser meget frem til det følgende år på Sønderskovhjemmet, og nyder allerede at være her.

Stine Lundsgaard

Kim Eriksen

 "

Høstfesten den 7. september 2012

7-09-2012
Kan Gitte Mie mon flyve? Få forklaringen når du ser slideshowet fra høstfesten.
Igen i år holdt Sønderskovhjemmet høstfest for at fejre, at årets høst (minus sukkerroerne) er velbeholden i hus. I følge Flemming var resultatet lidt over middel - og det er meget store ord i en landmands mund.

Til høstfesten var inviteret - udover beboere og personale - det store antal personer, der tropper op, når Sønderskovhjemmet har brug for en hjælpende hånd. Gæsterne kom klokken 17 i det smukkeste efterårsvejr.

Som sædvanlig var et af hovedpunkterne ved høstfesten konkurrencen mellem personalet og beboere. Der udvises stor opfindsomhed, når konkurrencerne planlægges. I år var ingen undtagelse - snarere tværtimod.

Du kan se billeder fra konkurrencerne samt læse mine kommentarer til billederne, hvis du klikker på: Billeder fra høstfesten.

Webmasteren har fået et nyt kamera for nylig (Panasonic Lumix FZ150), som er mere avanceret end det gamle og som er noget bedre i stand til at fange sportsudøvernes præstationer - som du kan se på billedet af den flyvende Gitte Mie.

Senere blev vi beværtet med grillmad med tilbehør, der som altid på Sønderskovhjemmet var veltillavet og smagte dejligt.

Efter middagen var der underholdning i den renoverede galleribygning. Som du kan se på Billeder fra Galleriet er der sket store ting med den gamle bygning. Rummet er nu indbydende, med en fremragende akustik og er dermed meget velegnet til en lang række aktiviteter, møder, foredrag og udstillinger. Til høstfesten var det musikalsk underholdning, det drejede sig om; som Kirsten skriver:

Vera Nedergaard underholdt i galleriet med en dejlig blanding af høstsange og gamle revyviser,  akkompagneret af sin mand Per Nedergaard.
Per og Vera Nedergaard sang og spillede skønt for os ved grillfesten i fredags. Temaet for sangene var naturligvis HØST, og der var både solosange og fællessange, og Per akkompagnerede på hjemmets elektriske piano - på ekvilibristisk vis.

Per Nedergaard er organist ved Lindeskovkirken i Nykøbing F. og har et pigekor og et gospelkor ved kirken. Per komponerer også egne sange. Vi sang bl. a. en aftensang, som Per har skrevet melodi til.

Vera er kirkesanger i Tingsted Kirke, så der får man lov at høre hendes dejlige stemme hver søndag.
(Kirsten Jantzen).


Efter Vera og Pers optræden gik gæsterne tilbage til spisestuen til kaffe og kage.

Endnu en god oplevelse på Sønderskovhjemmet.


Søren W. Rasmussen

 "

Løst og fast fra dagligdagen på Sønderskovhjemmet

29-08-2012
Hvad mon en trillebør med fliser bestiller midt på græsplænen?
Der sker mange ting på Sønderskovhjemmet, som ikke får de store overskrifter. Det er imidlertid vigtigt også, at lægge mærke til de små ting, ting der er med til at gøre beboernes dagligdag meningsfuld - og som bidrager til, at hjemmet fremtræder pænt og velholdt - også i krogene.

Her har jeg samlet nogle eksempler på den slags "nyheder" indsamlet under min, Stoffer og Trisses daglige morgenluftetur.

Hvor mange har mon bemærket, at der er lagt fliser rundt om drivhuset? - og at arbejdet er meget professionelt. Nej vel? Kik på de første 6 billeder - og gå bagefter selv ud og betragt resultatet af James' arbejde.

Hvorfor mon træværket på Sønderskovhjemmet altid ser pænt og nymalet ud? - Det skyldes selvfølgelig, at der er nogle, som maler det en gang i mellem. Stigen er beregnet netop denne opgave.

På min og hundenes morgentur møder vi næsten hver dag Hans Jørgen i fuld gang med at ordne haven. I samme sekund hundene får øje på Hans Jørgen styrter de af sted for at få deres morgen klappe/kæletur.

Med min mangeårige erfaring med havearbejde ved jeg hvilket stort arbejde det kræver at holde den meget store have i perfekt stand, herunder at jagte de energiske muldvarpe. Og så er Hans Jørgen god at spørge, hvis man har haveproblemer.

Til sidst endnu et billede af oprydningen på Skovstræde 14, Det er helt ufattelige mængder affald James henter på grunden, lægger i depot langs vejen og siden kører på genbrugspladsen. Når der en sjælden gang er tomt uden for nummer 14 og på græsset på den anden side af vejen, tænker man: Nu er James omsider færdig med oprensningen. Men nej, næste dag ligger der nye bunker...

Vi er en del beboere på Skovstræde, der ser frem til, at nummer 14 en dag fremtræder lige så velordnet som resten af ejendommene på vejen.

Billeder fra mine morgenture på Sønderskovhjemmet ...

1. Trillebør med fliser
2. Drivhuset, fliselægning
3. Drivhuset, nye fliser
4. Drivhuset, nye fliser...
5. Drivhuset med Stoffer...
6. Drivhuset fliselægning færdig
7. Maling af sternbrædder...
8. Hans Jørgen med Stoffer og Trisse: Morgenklapning...
9. Forstanderens have...
10. Æbler i hønsegården...
11. Oprydning på Skovstræde 14...

Søren W. Rasmussen

 "

Pindsvin og Dræbersnegle

14-08-2012
Pindsvin i nød i lysskakt på Sønderskovhjemmet
I forgårs fik jeg en mail fra Kenn med følgende historie:

Lørdag aften lige før midnat sad Ivan og jeg ude i gården og spillede Wordfeud, da noget puslede, vi lyttede længe og blev til sidst enige om at det ikke var en mus der lavede så megen larm. Så jeg fik fat i en lygte.

Men imens havde Ivan fundet ud at det var i lysskakten der var noget. Og da vi fik lidt mere lys på sad der en af sin størrelse ret stor stikkende fætter. Der var ingen af os der ville tage det op med fingrene. Så vi fandt et langt stykke stof og hejste det ned, og med en kost fik vi genet krabaten over i redningslagnet, og vupti hev vi det op, og den fik sin frihed igen :)


Historien gav mig samtidig en anledning til at skrive lidt om de såkaldte dræbersnegle (alias Iberisk Skovsnegl, eller på latin: Arion lusitanicus), der desværre er begyndt at vise sig her omkring. En af dens - meget få - naturlige fjender er netop pindsvinet; så det var godt, at det uheldige pindsvin i lysskakten blev reddet af Sønderskovhjemmets årvågne beboere.

Dræbersnegle i gensidig parring. Sneglene er hermafroditter og er således på én gang han og hun.
Dræbersneglen er en på alle måder kedelig størrelse: Den er i stand til at lægge op til 400 æg i løbet af en sommer, den æder med velbehag levende (grøntsager!) som dødt plante- (og dyre-) materiale. Og går ikke af vejen for lidt kannibalisme.

Du kan læse mere om disse ubehagelige dyr på Naturstyrelsens hjemmeside samt på Havenyt.dk (samt på et utal af andre steder).

Som situationen er i Krattet og omegn i dag, er antallet af dræbersnegle endnu ikke særlig stort. Man træffer en enkelt her og der, men heldigvis ikke de kolossale mængder, der ses i hårdt angrebne områder.

Det er derfor vigtigt, at man/vi slår de dræbersnegle, man/vi finder rundt omkring, ihjel. Tænk på, at du samtidig forhindrer fødsel af 400 nye snegle - som hver lægge 400 æg, der hver lægger... Det kan hurtigt blive til rigtig mange dræbersnegle!

Det hurtigste er at træde på dem. Man vil så ofte opleve, hvis man senere vender tilbage til den fladtrådte snegl, at dens venner og bekendte er i fuld gang med at æde liget.

Dræbersneglen som den normalt ser ud, når man møder den på asfaltveje og skovstier.
Så hvis du møder en af de brune dræber-snegle på veje og stier, så tænk på at den er et unaturlig medlem af den danske fauna, som ikke hører hjemme her, hvor den kun har meget få naturlige fjender til at holde bestanden i ave.

Hvis du tror, at jeg overdriver, så prøv at søge på internettet med ordet: "dræbersnegl". Du får omkring 174.000 hits!

Søren W. Rasmussen

 "

Fernisering på Galleri Schlegel den 11. og 12. august

7-08-2012
Galleri-Schlegel på Sønderskovhjemmet
Efter et langvarigt arbejde er det gamle hønsehus nu genopstået som kunstgalleri.

Mark og Jens har sammen med Lotte og hendes familie (Tonni, Mads og Emma) lagt et stort arbejde i restaureringen af rummet, så det nu fremtræder med hvide vægge og nyt loft.

Der mangler stadig nogle få detaljer hist og pist, men hvem tænker på det (udover Lotte måske). Du kan se billeder af renoveringsarbejdet samt det - næsten - færdige resultat, hvis du besøger Galleri-Schlegels hjemmeside.

I den kommende weekend den 11. og 12. august klokken 10 til 17 er galleriet en del af arrangementet Åbne Atelierdøre 2012, hvor kunstnere fra hele Guldborgsund kommune åbner dørene til deres kunstgallerier.

Så giv dig selv en oplevelse og læg vejen omkring Galleri-Schlegel i den gamle hønsehus på Sønderskovhjemmet.

Søren W. Rasmussen

 "

Løst og fast omkring Sønderskovhjemmet

6-07-2012
Hvad monstro dette billede har med Sønderskovhjemmet at gøre?
Det er snart længe siden, at der er kommet nyt om dagligdagen på Sønderskovhjemmet på hjemmesiden.

Forskellige dårlige undskyldninger
Det skyldes flere ting: Webredaktørens to hunde er blevet forældre til 5 hvalpe, hvilket har krævet en del tid - og fotografering, det er blevet sommer hvilket resulterer i mængder af ukrudt i haven. Endelig har vi fået solceller på taget og er blevet tilsluttet offentlig kloak; det sidste medførte en del gravearbejde og det første en del undersøgelser af solcelleleverandører.

Så jeg iler med at indhente det forsømte.

Galleri-Schlegel
Som tidligere nævnt er det gamle hønsehus på Sønderskovhjemmet ved at blive omdannet til et kunstgalleri for børn og voksne. Det er et større arbejde, at gøre det rå rum til et indbydende kunstlokale. Mark og Jens har arbejdet længe på ombygningen. I øjeblikket venter de på kommunal tilladelse til at lave en døråbning. Hvornår galleriet slår dørene op for gæster er endnu lidt uvist.

Brændeanhængeren
Et enkelt billede af den meget flot restaurerede brændevogn. Det har været et stort arbejde at sætte den gamle vogn i perfekt stand. En meget større anhænger er nær ved at være færdigrestaureret: Rust og gammel maling er slebet af og vognen ved at blive lige så flot rødmalet som den lille vogn.

Træværkstedet
Her produceres blandt andet fuglekasser, foderstativer til gæssene (som i øvrigt er ankommet for nylig: 80 ret store unggæs, som under Thorvalds kyndige opsyn holder til på græsarealet bag galleriet).

Kvarterløft på Skovstræde
Skovstræde har længe været skæmmet af et faldefærdige hus på nummer 18 samt af en kolossal mængde skrammel omkring nummer 14. Begge dele er i øjeblikket ved at blive rettet op. Huset på nummer 18 er revet ned af Guldborgsund kommune og affaldet på nummer 14 er næsten fjernet af Sønderskovhjemmets beboere og kørt væk. Der mangler stadig noget arbejde på begge grundene, men det har allerede pyntet meget på den i øvrigt idylliske skovvej at ruinen er væk og at det meste af affaldet er fjernet.

Oven i købet har Flemming tilbudt ejeren, at anlægge og slå en græsplæne på ejendommen nummer 18. Alle husene på Skovstræde ligger i skovbyggelinien og en ubebyggede grund kan ikke uden kommunal dispensation anvendes til andet end græsplæne eller lignende.

Kornsiloen
Oprydningen er fortsat på Sønderskovhjemmet, idet den store kornsilo, som ikke længere blev anvendt er skilt ad og næsten kørt væk.

Gæs og Ænder
Som nævnt ankom 80 gæs forleden og i forgåes (var det vist) kom 50 ænder, som bliver passet af Thomas. Ænderne bor i de to fine huse ved pilemarken. Så både Mortens- og juleaften er reddet igen i år.

Vores havemand
Er der i øvrigt nogen, der lægger mærke til hvor fint Sønderskovhjemmets have bliver passet. Det skyldes Hans Jørgen, som fra tidlig morgen er i gang med at hakke, luge omplante, slås med muldvarpe samt andre gøremål, som mange først lægger mærke til, når det ikke bliver gjort - lidt utaknemmeligt...

Trådløst netværk
Det har længe været et ønske fra Claus og Mark, at det trådløse netværk kunne række helt til værkstederne. Det problem er klaret af Kenn, som ved hjælp af tre såkaldte range extenders har kunne udvide rækkevidden af netværket, så det nu også når værkstederne.

Revision/opdatering af hjemmesiden
Jeg har netop modtaget en hel del korrektioner til de ældre sider som jeg er i gang med at rette. Derudover er planlagt en større omlægning af indholdet. Begge dele er på vej, men ikke særligt hurtigt...

Vores hundehvalpe er alle solgt og bliver afhentet snart, ukrudtet er under kontrol og vores el-måler løber lystigt baglæns. Så det varer nok ikke så længe inden der er en ny rapport fra Sønderskovhjemmet.

Forskellige billeder fra Sønderskovhjemmet og omegn + af en hundehvalp

Søren W. Rasmussen

 "

Den Blå Tur den 13. juni 2012...

6-07-2012
Fra 'ud i det blå' turen 2012. Besøg på frilandsmuseet.
Årets Blå tur den 13. juni blev i år en anelse anderledes da færre tilmeldte sig end tidligere år. Vi kørte derfor nord på i egne biler. Seksten beboere, tre af personalet samt Sussi.

Første attraktion på turen var Roskilde Domkirke, hvor vi fik en rundvisning i kirken og så alle de gamle kongegrave og ydermere en kopi af den sarkofag, dronning Margrethe har bestemt sig for.

Det var for alle en langt bedre oplevelse at blive guidet rundt, frem for selv at gå rundt og opleve kirken.

Dernæst gik turen videre til Frilandsmuseet i Lyngby, hvor vi startede op med vores medbragte frokost, efterfølgende foredrag om fattige og nødstedte gennem de sidste århundreder og rundvisning i et gammelt fattighus.

Det var overraskende at opdage, at det menneskesyn, der dengang opdelte de fattige i værdige og uværdige, stadig gør sig gældende i det eksisterende samfund. Interessant var det også at se alle de gamle gårde fra forskellige egne af landet på den hestevognstur vi sluttede af med.

Turen gik tilbage til Sønderskovhjemmet, med et stop på Nyråd Kro, hvor vi spiste store steaks og gode salater. Danmark tabte EM kampen mod Portugal, men det lagde ikke en dæmper på det gode humør på køreturen hjem.

Thomas' billeder fra turen...
1. Roskilde domkirke.
2. Roskilde domkirke.
3. Frilandsmuseet.

Mai-Britt Wojcik

 "

Rapport fra sommerfesten 2012...

14-06-2012
Gæsterne ankommer til sommerfesten 2012
Sønderskovhjemmet afholdt i år sin sommer-fest nr. 90 den 10. juni 2012. Traditionen begyndte i 1923 fordi daværende forstander Melchior Jensen kunne se, at der ikke var penge til at komme gennem sommeren. I årene efter var det et lokalt tilløbsstykke, hvor op imod 3.000 deltog.

Tidligere forstander Johs. Andersen holdt indledning over tro og tjeneste.

Ca. 250 mennesker trodsede det lunefulde sommervejr og fandt vej til Sønderskov-hjemmet.

Dagens taler var Ole Michelsen, som stadig huskes fra Bogart, og hans budskab var, at selvom livet er svært og man går gennem uendelig store problemer, så er livet en gave som vi skal bruge hver dag. Ole Michelsen brugte sine egne erfaringer med alkoholmisbrug og sin datters sygdom og død, som afsæt til fortællingen om at holde fast i livet, og hjælpe andre mennesker. Det giver mening.

Underholdningen sørgede MGK elever fra musikskolen for. Tre dygtige unge mennesker på klassiske instrumenter, og senere en duo som kalder sig Free Minds, som spillede musik og sange som "er skrevet med hjertet" som de udtrykte det.

Sidste del var en falkoner, som viste hvordan man driver falkejagt. Han havde en såkaldt "Slagfalk" som er en art fra asien, og publikum så den elegante fugl afsøge området, men også hvordan mennesket ikke altid kan få fugle til at gøre som forventet.

En god dag på sønderskovhjemmet. Der blev samlet kr. 20.000 ind til arbejdet.

Billeder fra festen

Flemming Jantzen, forstander

 "

Sommerfest 2012...

7-06-2012
programmet for Sønderskovhjemmets sommerfest - 2012
Sommerfesten løber af stablen søndag den 10. juni klokken 13:30.

Programmet finder du til højre og hele folderen med sangteksterne kan du hente som pdf file hvis du klikker her.

Søren W. Rasmussen

 "

Årsberetningen for 2011 er netop udkommet...

9-05-2012
Sønderskovhjemmets gæs - på forsiden af årsberetningen for 2011
Så blev årsberetningen for 2011 færdig. Nina samlede trådene og lavede som sædvanlig et smukt layout med et foto af gåseflokken, der underholdt os hele sommeren og en del af efteråret 2011.

Årsberetningen for 2011 indeholder - udover den traditionelle -  beretning et bidrag af Hanne Lundsgaard, sognepræst ved Sundskirken, om at finde talenter og evner i det enkelte menneske.

Der er en lang og tankevækkende beretning: "Hvorfor kom jeg her?" skrevet af en af hjemmets beboere. Denne beretning føjer sig til de øvrige case-stories, der findes andetsteds på hjemme-siden.

Læs også Ulriks næsten filosofiske betragtninger om udkørsel af brænde til vores pejsebrændekunder. For ikke at tale om Kaj-Åges herlige Egon Olsen-agtige planlægningsmetode; som andre for den sags skyld kunne få megen glæde af at anvende. Kirsten lyder i hvert fald, som om hun har fået adskillige gode ideer under skrivningen.

Der findes også i dette års beretning en detaljeret gennemgang af den service, som Sønderskovhjemmet leverer til sine beboere - med henvisninger til servicelovens paragraffer og bestemmelser. Det er vist Kim, der står bag dette afsnit.

Endelig er der regnskabet - med bilag - for året 2011.

Og det måske allervigtigste: Invitationen til sommerfesten den 10. juni kl. 13:30. Men den kommer der mere om senere...

Du kan hente/læse årsberetningen selv, hvis du klikker på forsidebilledet ovenfor.

Søren W. Rasmussen

 "

Forår på Sønderskovhjemmet

11-04-2012
Blå anemoner i april 2012 (fra haven i nummer 22).
Når der ikke sker de store dramatiske ting, bliver man som webmaster nødt til at tage sit fotografiapparat og kikke sig lidt omkring på Sønderskovhjemmet.

Som man kan læse i indlægget nedenfor stoppede Sussi efter 16 år på Sønderskovhjemmet. Efter så lang tid på sin kontorstol trænger hun sikkert også til at se på noget andet end talkolonner og bilag.

Et af de større projekter i værkstedet har gennem længere tid været en total renovering af en anhænger til transport af 4-5 rummeter brænde. Den er blevet meget flot, som man kan se på slideshowet.

Hans Jørgen har gjort hele den store have forårsklar (og har fanget hele 17 muldvarpe!). Den store gran i bedet på græsplænen blev fældet tidligere på året og er blevet erstattet med en Rododendron.

Galleri Schlegel (i.e., det gamle hønsehus) er langsomt ved at tage form. Desværre ligger bygningen i skovbyggelinjen, så der skal kommunale tilladelser til, før Mark kan komme rigtig i gang med ombygningen.

Det er altid en fornøjelse, at se Gerner arbejde med pilen - og at forstyrre ham med lidt snak. Der kommer formentlig snart flere billeder af færdige pilefletarbejder på hjemmesiden.

Det viste sig, at urene på beboer pc'erne i kælderen gik helt forkert med det resultat, at Ivan kom for sent til spisningen. Og det er jo ikke så godt - og viser, at man altid skal tage computere med et vist forbehold. Problemet er nu rettet. Og hvis rettelsen ikke virker på længere sigt, bliver hjemmet nødt til at bekoste et ur til computerrummet.

Se illustrationerne til afsnittene ovenfor på slideshowet.

Søren W. Rasmussen
 "

Sussis sidste dag på Sønderskovhjemmet

4-04-2012
Sussis sidste dag på Sønderskovhjemmet den 29. marts 2012
Der var mange beboere og ansatte på Sønderskovhjemmet, der deltog i Sussis afskedsmiddag torsdag den 29. marts 2012. Sussi er den ansatte, der har været længst på Sønderskovhjemmet (16 år) og som blandt andet derfor vil blive savnet af alle - inklusiv webmasteren.

Heldigvis ser det ud til, at Sussis efterfølger Ann Petersen er faldet rigtig godt til - se hendes efterskrift nedenfor - så vi behøver nok ikke, at være alt for bekymrede over Sussis farvel.

Sussi har i øvrigt en i webmasterens øjne en helt særlig kvalifikation: Hun er ligeså begejstret for jazzmusik som jeg. Om det også gælder Ann finder jeg sikkert ud af ved lejlighed.

Jeg har ledt efter billeder af Sussi blandt de mange billeder, jeg efterhånden gennem adskillige år har taget på Sønderskovhjemmet - uden at finde særlig mange. Det er der nu - lidt sent måske - rådet bod på i dette slideshow. Det er i øvrigt interessant at lægge mærke til, at Sussi er lynhurtig til at lukke øjnene, når der er en fotograf i nærheden.

Søren W. Rasmussen
 "

Hele vores produktion af pejsebrænde i 2012 er nu solgt

31-03-2012
Brændeproduktionen for 2012 er nu solgt/forudbestilt
Vi har igen oplevet er voldsom efterspørgsel efter vores pejsebrænde i de første tre måneder af 2012

Det betyder, at hele produktionen i 2012 allerede er solgt eller forudbestilt. Du kan således ikke længere bestille brænde fra Sønderskovhjemmet til levering i 2012.

Næste år - 2013 - vil det derfor være en god ide, at bestille i god tid, hvis efterspørgslen til den tid bliver lige så stor...

Vi er selvfølgelig glade for, at så mange af vore kunder er tilfredse med pejsebrændet fra Sønderskov-hjemmet, men beklager samtidig, at de kunder, som ikke nåede at bestille i tide, nu enten selv må have fat i kædesaven - eller skal ud at lede efter en anden brændeleverandør.

Søren W. Rasmussen / Claus Jørgensen
 "

Skiferien i Norge...

26-03-2012
Skiferie i Norge. (flere billeder her...)
Vi er otte forventningsfulde mennesker (Claus, Jens, Kirsten, Rudy, Thomas, Thomas, Torben og Ulrich), der sætter os ind i en bil klokken ukristeligt tidligt om morgenen den 4. marts.

Bilen sætter i gang og motoren overdøver den larmende stilhed som syntes at være konsensus. Chaufføren slukker passagerlyset og tilføjer at "Nu skal I sove".

Lidt mumlen her og der og som lyset bryder frem vågner selskabet mere og mere op, stemningen tager til og musikken sættes på anlægget. Vi er på vej til vort broderfolk, dem med de store bjerge, vi er på vej på skiferie til Trysil i Norge.

Efter en lang tur på ca. 13 timer ankommer vi til den lejede hytte og finder hver især vores køjer og pakker ud. En medbragt gullash-suppe indtages med største fornøjelse mens mørket sænker sig over det vidunderlige terræn. Næste morgen bliver der lavet spejlæg og bacon, ristet brød og indtaget kaffe i rigelige mængder.

Nu går turen ned til skicentret hvor der skal lejes ski, støvler, stave og hjelme. Da alle har fået nivelleret alt fra top til tå, går turen mod de høje tinder. Niveauet blandt os er selvsagt forskelligt og vi deler os op i små grupper der angriber bjergene på hver vores måde. Stort set alle finder ud, af at det ville have været en fantastisk idé at opbygge en form, inden man kaster sig ud på to brædder i sådan en fart, især lårene syntes at syre godt til og tilskynder en del pauser, som også har sine fordele: Man får snakket om lidt af hvert, stort og småt, nydt det vidunderlige natursceneri, alt imens alskens skinørder suser forbi ørerne på én.

Alle dage - undtagen den sidste hvor vi kørte igennem - mødes vi ved bilen kl. 12 og kører til hytten for at spise frokost. Efter at have fyldt depoterne op igen, er det viljen og forventningen, der ignorerer den hårdt pressede krop. Bilen startes op, køres ned til pisterne og det hele fortsætter resten af eftermiddagen. Lifterne lukkes kl. 16:30, selskabet mødes og vender tilbage til hytten, hvor der skal kokkereres.

Vi har fra starten inddelt gruppen i madhold med hver sin dag, og uden undtagelse serveres der fantastisk spise til de slidte kroppe. Om aftnen er der ret så stille, alle er selvsagt meget trætte og sengen indtages tidligt.

Efter 4 dejlige dage sættes kursen tilbage mod lille Danmark, tilbage til det daglige trummerum, tilbage til virkeligheden, tilbage med visheden om at en lille tur gør en stor forskel.

Thomas

 "

Ny pædagogstuderende - Daniel Fog Larsen...

06-03-2012
Daniel - ny pædagogstuderende.
"Ude godt, hjemme bedst". Til daglig har jeg hjemme i Skørringe på Lolland, men jeg føler mig også hjemme på Sønderskovhjemmet.

Min tredje, og sidste praktik periode, startede d. 1. februar 2012 og det er nu godt tre uger siden nu. På de tre uger har jeg nået at danne mig et godt indtryk af, hvad Sønderskovhjemmet er, og indebærer. Og jeg må nok indrømme, at jeg misunder det faste personale, for det må da være en skøn fornemmelse, at vide det er her man skal sætte sine ben de næste mange år.

Jeg selv læser til pædagog på University College Sjælland, UCSJ, hvor jeg er i gang med 6. semester ud af i alt 7, så jeg er færdig uddannet i januar 2013.

Jeg har i mine foregående praktikker arbejdet med børnehavebørn, og i min seneste praktik med udviklingshæmmede unge.

Når jeg ikke er i skole eller i praktik, bruger jeg det meste af tiden hjemme i privaten der huser min kæreste, Maria, hunden Albert, katten Leo og så selvfølgelig mig.

Jeg ser meget frem til flere gode historier, har fået et par allerede, hyggeligt samvær og til dagligdagen med alle jer her på stedet. Jeg vil gerne sige tak for den gode velkomst jeg har fået, jeg følte mig godt tilpas fra dag et af, og det skylder jeg jer alle en tak for.

Daniel Fog

 "

Nye pileflet slideshows...

04-03-2012
Tre nye slideshows præsenterer Sønderskov-hjemmets pilefletaktiviteter.
Præsentationen af Sønderskovhjemmets arbejde med pileflet på hjemmesiden har længe været noget af en rodebutik. De forskellige aktiviteter som indgår i pileflet-produktionen var spredt rundt om på hjemmesiden.

Det er der nu rådet bod på med tre nye slideshows, som viser dyrkning og høst af pilen, produktion af pileflethegn samt et udvalg af produkter flettet af pil dyrket på Sønderskovhjemmets mark.  Der er endnu ikke skrevet tekst til billederne, men det komme (måske?) senere.

Primus motor i pilefletaktiviteteren er Kirsten, med kompetent assistance af Gerner og sidst, men ikke mindst, Mark.

Hvis du er blevet inspireret af de nye slideshows, kan du kontakte Kirsten eller Mark for priser og levering.

Husk, at vi også sælger uforarbejdet pil, hvis du selv vil flette, samt leverer specialprodukter efter dine egne ønsker/tegninger.

Søren W. Rasmussen

 "

Ann - Sussi's efterfølger i kontoret...

09-02-2012
Ann Møldrup Pedersen. Sussi's efterfølger i kontoret.
Jeg blev ansat den 1. januar 2012 som forretningsfører på Sønderskovhjemmet. Jeg er 51 år og har i 30 år arbejdet i Nysted og Guldborgsund kommune i lønadministrationen.

Er udlært på revisionskontor, men fik nu lyst til at søge denne stilling, som jeg fandt meget spændende og udfordrende.

Jeg har nu arbejdet på Sønderskovhjemmet en månedstid, og er superglad for at være her. Personalet og beboere er rare men-nesker. Helt sikkert en succesoplevelse.

Post scriptum den 4. april 2012: Jeg har nu været her i godt tre måneder og må erkende, at det er Danmarks bedste arbejdsplads.

Ann Møldrup Pedersen

 "

Ny hilsen fra Gitte Mie

06-02-2012
Gitte Mie Hansen, social- og sundheds-assistent.
En ny hilsen må hurtigst muligt erstatte min gamle "farvelhilsen" – Søren kan virkelig få en op af stolen - på den gode måde! (hvilket glæder deres ærbødige webmaster..., swr)

Status er, at jeg som Social –og sundhedsassistent blev ansat i december 2011, hvilke jeg oprigtigt er glad for.

Jeg har i flere år beskæftiget mig med unge mennesker med ADHD (Attention Deficit/Hyperactivity Disorder), Asperger syndrom, samt omsorgssvigt, men føler nu, at livet på Sønder-skovhjemmet med alle dets forskelligheder, skal være en del af mit arbejdsliv – det føltes herligt, at være DEN!

Jeg vil, i samarbejde med resten af personalegruppen, medvirke til, at Sønderskovhjemmet opfylder krav og forventninger i forhold til en professionel indsats.

Jeg ser frem til, at arbejde med beboernes fysiske og psykiske velbefindende, samt til at tage initiativer, som positivt kan bruges på vejen frem til at styrke/generhverve den enkeltes beboers livsform.

Gitte Mie Hansen

 "

Løst og fast i januar

02-02-2012
Smukt ser det ud, men vi kunne nu godt have undværet sneen i år. Billedet er ganske vist fra december 2009, men kunne lige så godt være taget i dag.
Vi har for nylig genoptrykt en revideret udgave af vores velkomstpjece, som udleveres til nye beboere og besøgende. Du kan læse pjecen, hvis du klikker her.

Også brændefolderen er opdateret, blandt andet med de nugældende priser på pejsebrænde. Prisen på færdigt brænde (dog ikke tørt) er kr. 550 for Ask, 575 for blandet Ask og Bøg og kr. 600 for Bøg.

Priserne er per stablet rummeter og er inklusiv moms. Levering koster kr. 350 indenfor en radius af 50 km. Hvis du vil sammenligne vores priser med andre brændeforhandlere, der normalt opgiver priser per skovrummeter, skal du gange deres pris med 1.4.

Du kan læse mere om brænde i folderen, som du kan hente, hvis du klikker her.

Bemærk, at hele vores brændeproduktion var forudbestilt allerede i begyndelsen af april sidste år, så du skal ikke vente alt for længe med at bestille, hvis du skal bruge brænde til din brændeovn i år.

Jeg venter stadig på teksten, der fortæller om de nye medlemmer af personalet. Marianne Bech har desværre opsagt sin stilling på Sønderskovhjemmet og fratrådte ved årsskiftet. Sussie Larsson, der har holdt styr på kontoret i mange år har valgt at gå på efterløn. Ny på kontoret er Ann Pedersen, som du kan læse lidt om her.

Gitte Mie Hansen, som nu er fastansat, har arbejdet på Sønderskovhjemmet tidligere. Du kan læse hendes farvelbrev efter den tidligere ansættelse her.

Daniel er ny pædagogstuderende, som snart (?) vil præsentere sig selv her på hjemmesiden.

Vi har beslutter, at erstatte de ikke særligt fremragende fotografier af personalet med et slideshow, som vil vise de ansatte lidt mere dynamisk. Jeg har konstrueret siden og vil finde/tage passende billeder af personalet i den kommende tid. Du kan følge arbejdet, hvis besøger personalesiden en gang imellem.

Søren W. Rasmussen

 "

Historien om madklokken på Sønderskovhjemmet

11-01-2012
Madklokken udenfor køkkenet efter Flemmings (beboer) gennemgribende restaurering af klokken.
Kort før jul fik Flemming (forstander) en lille overras-kelse. For efter at madklokken havde været bortført i et par måneder, blev Flemming overrakt en meget fin og nyrenoveret klokke.

Det var Flemming Csonka, der havde brugt knofedt, og pudset og poleret. Og han havde tilmed flettet en ny og rigtig flot klokkestreng. Klokken er blevet sat op på en egetræsplade, så nu hænger den rigtig godt ved siden af køkkendøren som den plejer.

Den klokke vi har nu, blev skænket til Sønderskov-hjemmet på 75 års fødselsdagen af familien Larsen. Frida og Sigfred Larsen arbejdede og boede på Sønderskovhjemmet fra 1961 til 1993. Sigfred arbej-dede i landbruget og Frida var chef i køkkenet.

Så vidt vides, har der været en klokke til at kalde til spisetid, lige siden Hjemmets start i 1918.

Flere billeder af madklokken taget af Lars...
1. Flemming (forstander) holder tale.
2. ...og beundrer den renoverede klokke.
3. Flemming (beboer) monterer madklokken ved køkkendøren.
4. ...hvilket ikke er helt så let, som det ser ud til.
5. ...der skal lægges kræfter i.
6. Men til sidst sidder madklokken, som den skal.
7. Familien Larsens madklokke lidt tættere på.

Kirsten Jantzen

 "

Godt Nytår til hjemmesidens læsere

11-01-2012
Webmasteren
Lidt sent måske, men bedre sent end aldrig: Rigtig godt Nytår 2012 til de efterhånden mange personer, som jævnligt besøger Sønderskovhjemmets hjemmeside.

Som webmaster på hjemmesiden siden 2005 glæder det mig, at stadig flere har lyst til at følge livet på Søderskovhjemmet ved at læse de - næsten - ugentlige rapporter om stort og småt på hjemmet. Selvom nogle af historierne måske for udenforstående kunne se ud til at høre til i småtingsafdelingen, ser tingene ofte meget anderledes ud, når man selv er deltager i historien.

Som nogle måske har bemærket, er der tilføjet en gæstebog til hjemmesiden, hvor man blandt andet kan kommentere hjemmesidens indhold. Så fat pennen og fortæl os, hvad du mener om Sønderskovhjemmet - og om hjemmets ansigt på internettet.

Der arbejdes for tiden med en revision af beskrivelserne af de forskellige beskæftigelsestilbud for beboere på hjemmet. De nuværende beskrivelser er ikke rørt i adskillige år og trænger stærkt til at opdateres.

Der er i de seneste måneder sket en del personaleændringer, som vil blive beskrevet og illustreret i den kommende tid. De nuværende portrætter af hjemmets personale trænger efterhånden til fornyelse - og der mangler fotografier af flere bestyrelsesmedlemmerne, så der er der er ikke mangel på emner til kommende indlæg på Sønderskovhjemmets hjemmeside...

Søren W. Rasmussen

Denne side blev sidst opdateret den 6. juni 2013   -  Webmaster: S.W. Rasmussen